OEBS otvorio Specijalnu misiju za procenu sprovođenja predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji

OSCE/ODIHR

Varšava, 08. jun 2020. – Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je Specijalnu misiju za procenu sprovođenja izbora (SEAM) za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji.

Misiju, uspostavljenu posle zvaničnog poziva od državnih organa Srbije, predvodi ambasadorka Ursula Gacek iz Poljske, a čini je tim od osam međunarodnih eksperata, saopštio je ODIHR.

SEAM će biti fokusirana na posmatranje prioritetnih oblasti izbornog procesa, identifikovane od Misije ODIHR o proceni potreba (NAM) koja je sprovedena od 12. do 15. novembra 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Misija sa sedištem u Beogradu oceniće izbore u pogledu usklađenosti sa opredeljenjima OEBS i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

Posmatrači će pratiti osnovne aspekte izbornog procesa kao što su registracija birača, podnošenje i proglašenje izbornih lista, aktivnosti izborne kampanje i medijska pokrivenost kampanje, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, primena pravnog okvira i rešavanje izbornih sporova.

Sastavni deo posmatranja, kako se navodi, biće sastanci sa predstavnicima relevantnih organa i političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice.

U sprovođenju aktivnosti, SEAM će blisko sarađivati s organima nadležnim za sprovođenje zdravstvenih mera u Srbiji i pratiti zdravstvene protokole koji su uspostavljeni.

SEAM neće vršiti sistematsko i sveobuhvatno posmatranje samog procesa glasanja, brojanja glasova i tabelarnog prikaza rezultata na dan izbora, u skladu s metodologijom ODIHR za misije za procene sprovođenja izbora. Međutim, članovi SEAM će posetiti ograničen broj biračkih mesta na dan izbora.

Dan posle održavanja izbora, ODIHR će predstaviti svoje nalaze na konferenciji za štampu.

Konačni izvestaj koji sažima ukupan izborni proces i uključuje preporuke biće objavljen otprilike dva meseca po završetku izbornog procesa, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…