1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. OEBS: Dobro oruđe koje nema ko da koristi

OEBS: Dobro oruđe koje nema ko da koristi

OEBS

OEBS je u krizi zbog nedostatka političke volje zemalja članica, ocenile su 1. oktobra diplomate i stručnjaci drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma.

U slučajevima ukrajinskog sukoba i izbegličke krize „zakazao“ je sistem ranog uzbunjivanja i razmene informacija, što bi trebalo da bude jedna od koristi ove organizacije. Učesnici su se složili da OEBS može biti sjajno oruđe ukoliko ga koriste dobronamerne i spretne ruke, i ukazali na pozitivnu ulogu koju je odigrao u ukrajinskoj krizi, ali i u organizaciji izbora na Kosovu i reformi društva u Bosni i Hercegovini. Postavljeno je i pitanje da li se Srbija kao predsedavajuća OEBS-a dovoljno odlučno izjasnila o aneksiji Krima.

Specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS-a za Zapadni Balkan Žerar Studman (Gerard Stoudman) ocenio je da ta organizacija u Ukrajini pokazala jednu od velikih prednosti, a to je da se u relativno kratkom roku postavi i počne da radi na terenu.

Na panelu o reafirmaciji OEBS-a u upravljanju konfliktima, ukazao je da ograničenje predstavljaju politička volja članica, i u tom kontekstu je u Ukrajini, ali i na drugim mestima, ograničenje to što ni EU, a još manje Rusija ne gleda blagonaklono na postavljanje OEBS-a u svojoj zoni uticaja.

Ukazao je na panevropski i globalni karakter organizacije, koja kao svetski panel može da posluži kao mesto na kojem razgovaraju SAD i Rusija u doba tenzija između Zapada i Moskve, dok je u pogledu zajedničkih vrednosti 57 članica organizacije ocenio da su deklarativne, jer se osporavaju i u nekim zemljama članicama EU i NATO.

Ukrajinska aktivistkinja za međunarodnu saradnju kritikovala je Srbiju zbog toga što se, kako je navela, nije jasno izjasnila protiv aneksije Krima iako godinama glasno zagovara sopstveni teritorijalni integritet, a uputila je i kritike na račun efikasnosti i sastava misija OEBS-a u Ukrajini.

Državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Srbije Roksanda Ninčić rekla je da nije tačno da se Srbijs nije izjašnjavala o Ukrajini, i ocenila da je izjava bilo u svim prikladnim momentima.

Srbija je pre nego što je preuzela predsedavanje OEBS-om najavila da se neće uplitati u ideologiju, rekla je Ninčić, dodajući da u ukrajinskom konfliktu srpsko predsedništvo OEBS radi sa svim stranama. Rekla je da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da su „mnoge percepcije zasnovane na predrasudama” što, kako je rekla, nije korisno.

U krizi države, pa i OEBS

Na skupu je postavljeno i pitanje uloge OEBS-a za razmenu podataka i rano upozoravanje na krizu, u čemu je, kako su ocenili učesnici, ova organizacija zakazala i u Ukrajini i u migracijama, a Ninčić je sa stanovišta predstavnice Srbije kao predsedavajuće potvrdila da problem postoji, ali da nije ograničen na OEBS i krizu u Ukrajini.

Ključni igrači na međunarodnoj sceni, koji raspolažu najboljim informacijama, ne žele da ih dele sa 57 članica i Sekretarijatom, već ih čuvaju i koriste za sopstvene interese, rekla je državna sekretarka u srpskoj diplomatiji.

Predsednik Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju iz Budimpešte Ištvan Đarmati ocenio je da OEBS može biti odlično oruđe ako je u dobrim rukama, ali da tih ruku nema jer ni zemlje Evrope ni SAD ne znaju kako da iskoriste mogućnosti i nemaju ni nameru da to rade.

Prema njegovoj oceni, međunarodne organizacije i pravo su u krizi zato šzto su države u krizi.

Šef misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur (Jonathan Moore) rekao je da je OEBS u BiH veoma dinamična organizacija, sa više od 10 predstavništava širom zemlje, i da je veoma aktivno učestvovala u različizim oblastima, pout reformi obrazovanja i borbi protiv korupcije.

Bivši savetnik diplomatske službe EU, koji je moderirao pregovore Beograda i Prištine, Robert Kuper (Cooper) rekao je da je za nadzor izbora na Kosovu OEBS bio jedini pogodan, zbog, kako je naveo, „problematičnog karaktera” situacije.

Direktorka Finskog instituta za međunarodne odnose i bivša državna sekretarka te zemlje Teija Tilikajnen (Teia Tiilikainen) rekla je da OEBS treba unaprediti, ali i da je ta organizacija veoma značajna za ostarivanje dijaloga kako bi se izbegle krize i incidenti.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…