1. Početna
  2. Društvo
  3. Održivost medija u Srbiji pogoršana

Održivost medija u Srbiji pogoršana

mediji

Indeks održivosti medija u Srbiji za 2015. godinu je 1,8 na skali od četiri, što predstavlja pogoršanje u odnosu na prethodne godine, pokazali su rezultati istraživanja nevladine organizacije Ajreks (IREX).

U slučaju Srbije negativno je ocenjeno odlaganje donošenja pratećih akata medijskih zakona, cenzurisanje društvenih mreža, napadi na sajtove, pretnje i napadi na novinare i neadekvatne reakcije vlasti, kao i pritisci vlasti da se objave gotove informacije, rečeno je na predstavljanju tog indeksa kojim je obuhvaćeno oko 80 zemalja.

Došlo je do pogoršanja opšteg kretanja medijskog sektora u Srbiji i zapravo on je onakav kakav je bio kad je Milošević pao s vlasti. Ovo je jako ozbiljna činjenica koja je dovela do toga da je Srbija po indeksu u grupi sa Azerbejdžanom, Rusijom i Belorusijom„, rekao je organizator istraživanja Indeksa održivosti medija Goran Cetinić u Beogradu.

On je naveo da je po kriterijumu slobode govora Srbija dobila ocenu 1,94, da je profesionalno novinarstvo ocenjeno sa 1,5, dok su pluraritet izvora i ekonomska samodovoljnost dobili malo iznad 1,5.

Negativno je ocenjeno što su prateći akti medijskog seta zakona odloženi, cenzurisanje društvenih mreža, napadi na Peščanik i druge sajtove, pretnje i napadi na novinare i neadekvatne reakcije vlasti, pritisci vlasti da objave gotove informacije„, dodao je Cetinić.

Prema njegovim rečima, medijske institucije podrške ocenjene su sa 2,17, a zamera se da su institucije previše koncentrisane u Beogradu i drugim velikim gradovima.

Za razliku od drugih medijskih indikatora čije je težište na slobodi medija, ovaj indeks meri održivost medijskog sektora, odnosno razvoj medijskog sistema.

Indeks održivosti medija za Srbiju je u prošloj godini bio 1,9, a 2013. godine 1,92. Najviši indeks zabeležen je 2003. kada je iznosio 2,52.

U regionu, stanje u medijima je lošije u Makedoniji (1,72), a bolje u BiH (2,03), Hrvatskoj (2,04) i Crnoj Gori (2,15).

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…