Održano književno veče Ane Seferović u Beogradu

Ana Seferović

Beograd, 3. septembra 2018. – Nova knjiga pesama Ane Seferović Materina, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element premijerno je predstavljena na književnoj večeri u Klubu Doma omladine Beograda.

O knjizi Materina govorili su Ana Seferović, Ana Marija Grbić, Svetlana Rakočević, Tamara Šuškić i Gojko Božović. Publika je mogla da vidi i video prezentacije nekih pesama Ane Seferović, dok jee autorka govorila stihove uz muzičku pratnju Vukše Veličkovića.

Novu knjigu beogradske pesnikinje koja živi u Londonu Ane Seferović Materina možemo čitati kao moderan spev intenzivnog tona i dugog daha u kome se ukazuju, jedno po jedno, i uvek izbliza, lica savremenog sveta od izmeštenosti do usamljenosti, od gneva do otuđenosti, od urbane odiseje do migrantskog iskustva, od krize komunikacije do žudnje za drugim, od nezadovoljstva do obamrlosti, od gradskog mnoštva do istinske samoće.

Kao u kakvoj pesničkoj hronici modernog grada, u gustom i narativnom toku svojih stihova Ana Seferović, protivno svakom tipu funkcionalne korektnosti, demistifikuje jezičke i ideološke obmane i ograde koje nas razdvajaju od stvarnog sveta i autentičnog iskustva. Skidajući jedan po jedan sloj mitologizovane stvarnosti i govoreći snažno i uzbudljivo, kako se govori najčešće samo u svedočenjima, pesnikinja nas suočava sa svetom u kome je otadžbina povlašćena reč svih ideoloških projekcija, dok je materina samo psovka. Materina je snažna i uzbudljiva knjiga kako na nivou jezika, tako i na nivou značenja“, kaže književni kritičar i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Rođena u Beogradu, pesnikinja Ana Seferović živi i stvara u Londonu, gde je deo nekoliko umetničkih platformi. Pre Materine, Ana Seferović je objavila tri knjige poezije Duboki kontinent (2000), Beskrajna zabava (2004) i Zvezda od prah-šećera (2012). Koautorka je dve drame, kao i dve knjige poezije na engleskom.

Poezija Ane Seferović je prevedena na više jezika i objavljena u mnogim časopisima i antologijama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…