Održana prva sednica Saveta za razvoj civilnog društva

Foto: Tanjug

Beograd – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov otvorio je prvu sednicu Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, saopštilo je resorno ministarstvo.

Žigmanov je ocenio da je konstitutivna sednica Saveta istorijska i naglasio da je formiranje Saveta potvrda partnerstva javnih vlasti i civilnog društva i rezultat dobrog rada Sektora za saradnju sa civilnim društvom u prethodnom periodu.

Prema njegovoj oceni, osnivanje Saveta otvara prostor za dijalog o ključnim pitanjima koja se odnose na rad i delovanje civilnog društva.

Žigmanov, koji je i zamenik predsednika Saveta, rekao je da je pred Savetom veliki broj izazova koji će biti rešavani u demokratičnom, tolerantnom i dijaloškom ambijentu.

Ono o čemu budemo ovde razgovarali i odluke, preporuke i inicijative koje budemo donosili, treba da donesu boljitak i pridonesu kvalitetu života građana Srbije„, izjavio je ministar.

Čestitajući članovima na izboru i poželevši im uspeh u radu, Žigmanov je podsetio da je Vlada Srbije, na sednici 28. septembra, usvojila Odluku o osnivanju Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva kao savetodavnog tela vlade i novog mehanizama za saradnju sa civilnim društvom.

Današnjoj sednici predsedavao je predsednik Saveta Aleksandar Prica.

Kako je rekao, staraće se da se većina odluka u Savetu donosi konsenzusom, kao i da atmosfera u radu bude takva da doprinosi boljem razumevanju javnih vlasti i civilnog društva, kako bi svi zajedno gradili bolju budućnost za sve naše građane.

Sekretar Saveta i pomoćnik ministra Žarko Stepanović rekao je da je zadovoljan što Srbija ima Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Stepanović je podsetio i da je vlada usvojila istoimenu Strategiju i prateći Akcioni plan i naglasio da je proces izbora članova bio transparentan.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Savet je obrazovan na period od pet godina, ima 20 članova, od čega 11 predstavnika organizacija civilnog društva i devet predstavnika organa državne uprave.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…