Održan treći protest zbog rušenja u Savamali

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Ispred Skupštine grada Beograda u subotu popodne održan je protest "Čiji grad?" u organizaciji inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", zbog rušenja objekata u centralnoj beogradskoj četvrti Savamali.

Demonstranti su posle skupa ispred Skupštine grada, u koloni u kojoj je bilo oko 20.000 ljudi, krenuli u šetnju preko Bulevara kralja Aleksandra, Beogradske ulice i Slavije do zgrade Vlade, gde je protest i završen.

Učesnici skupa su, kao i gradsku skupštinu, gadjali zgradu Vlade toalet papirom, a zatim počeli da se razilaze, uz poruku: "Videćemo se opet".

Organizatori su na početku skupa rekli da ne pristaju da rušitelji objekata u Savamali prođu bez odgovornosti.

Dobrica Veselinović iz Inicijative, rekao je da ta organizacija zahteva od gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i načelnika Komunalne policije Nikole Ristića da podnesu ostavke i krivično odgovaraju za rušenje objekata i maltretiranje građana u Savamali u noći izmedju 24. i 25. aprila.

"Problem je što oni ne znaju za šta su sve odgovorni, ali mi smo tu da ih podsetimo i vraćaćemo se sve dok se to ne dogodi. Oni su na potezu, mi smo na oprezu", rekao je Veselinović.

Govornici su podsetili da se inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" dve godine bori protiv "lažnih investitora".

"Pitali smo za računicu za štand, za Promenadu i bahato ponašanje, ali oni su rekli da se radi o projektu od javnog značaja. Mi više ne pitamo, sada tražimo odgovornost", rečeno je na skupu.

Dragoljub Bakić iz Akademije arhitekture apelovao je na vlasti da zaustave projekat.

"Neka se projekat vrati u okvire prava i javnog interesa, a mi imamo odgovor kako da se 700 šipova iskoristi na najbolji način", rekao je Bakić o višemesečnom postavljanju temelja za prve stambene zgrade kraj Save.

On je dodao da Beogradu ne treba soliter kao simbol, jer su simboli jednog grada opera, balet ili biblioteka.

"Ne trebaju nam kule i kulovi za Beograd", rekao je Bakić.

On je rekao da "priobalje pripada svim građanima, a struka mora da kaže kako tamo da se gradi, a uprava da sprovodi, a ne da odlučuje sama kako da se radi" i dodao da je "na silu u Skupštini (Srbije) jedna privatna investicija proglašena leks specijalisom za javni interes. Tu nema javnog interesa".

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda u Beogradu, rekao je da gde nema vladavine prava, vladaju "mumije na vlasti".

"Dok ne dobijemo ozbiljne odgovore na pitanja, građani će biti u strahu da i njima dođe fantomska policija na vrata", rekao je Ivošević.

Na skupu je govorio i reditelj Janko Baljak, koji je poručio građanima da ne veruju u smenjivanje funkcionera.

"Ne verujte da ostavka (gradonačelnika Beograda Siniše) Malog može nešto promeniti. Nismo kompletni idioti da poverujemo da je on sam doneo odluku o rušenju objekata", rekao je Baljak.

"Ovaj grad ponovo liči na sebe i u njemu prepoznajem duh studentskih pokreta devedesetih", rekao je Baljak.

Luka Knežević iz inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" rekao je da je "Beograd na vodi" "simbol nasilnog oduzimanja grada od građana".

"Ostavke su prvi korak jer Beograd nije Mali", rekao je Knežević.

Na protestu su bili i košarkaški trener Dušan Ivković, glumica Dušica Žegarac, novinarka Lila Radonjić i brojne druge ličnosti iz javnog života.

Učesnici protesta nose transparente "Čiji grad? Naš grad!" što je glavna parola protesta, "Pozdrav za Nebojšu iz Beograda", "Ko tebe bagerom, ti njega u zatvor", a građani su uzvikivali "Ostavka!", i parole protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog i premijera Aleksandra Vučića. 

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…