Održan šesti Youth Rights Talks – najveći događaj o ljudskim pravima mladih u Srbiji

Foto: bgcentar.rs

Beograd – Više od stotinu mladih iz cele Srbije okupili su se u sredu 15. novembra na šestom po redu Youth Rights Talksu – najvećem događaju o ljudskim pravima mladih u Srbiji, u organizaciji Omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava.

Youth Rights Talks je događaj koji, već šestu godinu zaredom, mladima pruža prostor da slobodno izraze svoje stavove o aktuelnim društvenim problemima, da se sagleda i čuje perspektiva mladih, njihovi pogledi, mišljenja i lične priče.

Ove godine tema Youth Rights Talks-a bila je pravo na obrazovanje kao osnovno ljudsko pravo i izazovi sa kojima se u tom procesu suočavaju mladi u Srbiji, od nejednakog pristupa obrazovanju preko nepoverenja u institucije, zabrinutosti i straha u vezi sa bezbednošću u školama, do potrebe za adekvatnom reformom obrazovnog sistema.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov otvarajući događaj osvrnuo se na položaj mladih u našem društvu, ukazujući da mladi u Srbiji ne treba da pristaju na ulogu statista već da treba da budu partneri koji sa starijima razgovaraju i zajedno odlučuju.

Obrazovanjem dete postaje čovek i postaje građanin, a time postaje osoba koja baštini temeljne vrednosti ljudskih prava – solidarnost, empatiju, moralnu ispravnost, čovekoljublje, uvažavanje i prihvatanje različitosti bez čega nema humanog društva”, rekao je on, ukazujući da obrazovanje mora uvek i svuda biti dostupno svakome i da mora biti besplatno u svakom segmentu.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma i omladine Ivana Antonijević istakla je značaj neformalnogobrazovanja i važnu ulogu koje u tom procesu imaju nevladine organizacije.

Pored formalnog, neformalno obrazovanje daje ‘omoćavanje’ mladim ljudima, omogućava da mladi svoje znanje, iskustva i svoju u snagu prenesu drugima i da ujedno osveste svoj potencijal”, rekla je ona i dodala da je resorno ministarstvo tu da čuje, sasluša i vidi na koji način može delovati za mlade kroz institucije.

Vršilac dužnosti Stalnog koordinatora UN u Srbiji i predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Fabio Skano pohvalio je Srbiju što je usvojila Strategiju za mlade, čiji je krajni cilj po njegovim rečima, da mladi postanu deo procesa donošenja odluka, dodajući da „znanje predstavlja moć koja mladima daje alat da budu aktivni članovi društva”.

Zamenica ambsadora delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva osvrnula se na značaj angažovanja, osnaživanja i povezivanja mladih kao strateškog fokusa EU.

Ovo je dragocena prilika da čujemo od mladih njihove ideje o tome kako prilagoditi obrazovni sistem punom ličnom razvoju, poštovanju ljudskih prava i sloboda, a najvažnije – njihovoj budućnosti“, rekla je Halačeva u svom uvodnom govoru.

Nakon svečanog otvaranja, usledili su govori deset mladih ljudi pod nazivom „Mladi drže čas“ na različite društvene teme: neformalno i formalno obrazovanje, pristup obrazovanju, značaj inkluzivnog obrazovanja, umetnost i obrazovanje, kvalitet obrazovanja, znakovni jezik u obrazovanju, kao i kreativni predlozi i inicijative koji bi značajno mogli da unaprede obrazovanje u Srbiji.

Nakon govora, usledio je razgovor mladih i predstavnika institucija, a potom panel diskusija „Obrazovanje: čemu i kuda“ o tome koje su nam promene u obrazovanju potrebne i koja je uloga mladih u svemu tome.

Na panel diskusiji su učestvovali: Aleksandar Baucal, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Tatjana Matijaš, Nacionalna asocijacija nastavnika Građanskog vaspitanja i saradnika (NAGVIS) i Elizabeta Jagica iz Unije srednjoškolaca Srbije.

Pod sloganom #NeGaziCveće Youth Rights Talks 2023 je pored mladih iz čitave Srbije okupio i predstavnike međunarodnih organizacija, akademske zajednice, omladinske radnike, medije, donosioce odluka i institucije koje se na nivou politika bave pitanjima, izazovima i budućnošću mladih u Srbiji.

Organizator događaja je Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji. Događaj podržava Evropska unija i Ministarstvo turizma i omladine. Događaj je deo programa aktivnosti „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…