Održan društveni dijalog o ulozi kompanija u zaštiti i promociji ljudskih prava

Foto: Tanjug

Beograd – U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, uz podršku Populacionog fonda UN u Srbiji, održan je društveni dijalog o ulozi kompanija u zaštiti i promociji ljudskih prava i socijalnoj inkluziji u Republici Srbiji.

Društveni dijalog služi da se svi saslušamo, razgovaramo i razmenimo mišljenja o svim značajnim temama za naše društvo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i maninska prava i društveni dijalog u fokusu skupa bile su teme o inkluziji različitih grupa stanovništva na tržište rada, posebno marginalizovanih grupa, jačanju socijalne kohezije, unapređenju ljudskih prava ranjivih grupa, prevenciji i zaštiti od diskriminacije, mogućnostima za razvoj tzv. srebrne ekonomije i uključivanja starijih osoba na tržište rada kao i mogućnostima za nastavak karijere i nakon 65. godine života.

U Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, već sada je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, a očekivanja su da će do 2041. godine to biti svaki četvrti. Zato je važna ‘srebrna ekonomija’ i pitanje kako da se potencijal starijih ljudi, njihova dragocena znanja i iskustva stave u funkciju društva„, rekao je državni sekretar Ivan Bošnjak.

Domaćin skupa, Borka Jeremić, šefica kancelarije UNFPA u Srbiji, istakla je da su „mogućnosti i prilike koje privatni sektor može da ima za promovisanje demografske otpornosti u Srbiji zaista velike„.

Između ostalog ovo se odnosi na promovisanje tzv. srebrne ekonomije i bolje usklađivanje rada i roditeljstva, te nam je veliko zadovoljstvo što smo podržali današnji pripremni sastanak za naredne društvene dijaloge na ovu temu„, izjavila je Jeremić.

Na skupu su se obratili Mladen Antonijević Priljeva iz Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Nada Satarić, iz organizacije Amiti – snaga prijateljstva, Tijana Koprivica, predsednica Upravnog odbora Globalnog dogovora UN u Srbiji, direktorka za održivo poslovanje „Delta Holdinga“, Tanja Lindel,   kao i pomoćnica direktora Sektora udruženja privrede Privredne komore Srbije i Sanja Bunić, viša savetnica za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije.

Nakon uvodnih obraćanja, otvorena je diskusija na temu tokom koje su se mogli čuti primeri dobre prakse u pojedinim kompanijama.

U dijalogu su učestvovali predstavnici,  Fondacije „Ana i Vlade Divac“, Nacionalnog udruženja osoba sa invaliditetom, Crvenog krsta Srbije, Gerontološkog društva Srbije, zatim firmi „Gecić Lou“, Arup, kompanije IKEA, „Blek Rok“, Instituta za starenje, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Ivana Krstić, Udruženja „Naše pravo“, PIO Fonda „Glasnika osiguranika“, i drugi.

Društveni dijalog doprinosi boljem razumevanju potreba svih društvenih grupa, a posebno onih najugroženijih, istaknuto je u saopštenju.

Kako navode skup je otvorio državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak, a prisutni su bili i pomoćnici ministra Aleksandar Radosavljević, Ivana Joksimović i Nina Mitić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…