Odobreno učešće Srbije u programu EU „Građani, jednakost, prava i vrednosti“

EU Srbija
Foto: TV N1

Beograd – Odbor za evropske integracije Narodne skupštine jednoglasno je odobrio privremenu primenu Sporazuma između Srbije i Evropske unije o učešću naše zemlje u programu „Građani, jednakost, prava i vrednosti“, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Kako se navodi, odluka je doneta u utorak i praktično znači da Ministarstvo nastavlja sa aktivnostima usmerenim na što brže potpisivanje ovog Sporazuma sa Evropskom komisijom.

Resorni ministar Tomislav Žigmanov, govoreći pred članovima Odbora, istakao je da je ovaj program najveći do sada projekat namenjen promociji i zaštiti vrednosti EU, kao što su demokratija, vladavina prava, osnovna prava, transparentnost i dobro upravljanje.

Program posebno podstiče učešće regionalnih i lokalnih organizacija civilnog društva.

Program „Građani, jednakost, prava i vrednosti“ pruža finansijsku podršku za promovisanje građanskog aktivizma i jednakosti za sve, kao i prava i vrednosti Evropske unije.

Zaključivanjem Sporazuma stvara se pravni okvir za punopravno učešće korisnika iz Srbije na pozivima za dodelu sredstava u okviru ovog Programa.

Vlada Republike Srbije usvojila je 25. avgusta 2023. godine tekst ovog Sporazuma, a njegovo potpisivanje uslov je za učešće Srbije u ovom Programu do 2027. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…