1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Odobrena izgradnja prvog velikog rudnika litijuma u Portugalu

Odobrena izgradnja prvog velikog rudnika litijuma u Portugalu

Foto: shutterstock.com

Lisabon – Portugalska agencija za zaštitu životne sredine (APA) odobrila je, uz određene uslove, otvaranje prvog rudnika litijuma.

Portugal je zemlja koja u Evropi ima najveće rezerve ovog metala važnog za proizvodnju baterija i za energetsku tranziciju.

Projekat britanske kompanije Savana Risorses predviđa vađenje litijuma kod Botikasa, u ruralnoj oblasti na severoistoku Portugala.

Kompanija je dobila potvrdu o povoljnom ekološkom uticaju, uz ispunjenje određenih uslova, navela je APA u saopštenju.

Projekat rudnika Baroso je znatno izmenjen u odnosu na prvobitan predlog da bi se zaštitila životna sredina, a to se, između ostalog, odnosi na zaštitu vodotokova i biološke raznolikosti ili na upravljanje otpadom, navela je agencija.

Kompanija Savana pozdravila je odluku i istakla u saopštenju da je ovo prvi put da je APA dala ocenu povoljnog uticaja na okolinu za rudnik litijuma u Portugalu.

Važna etapa je pređena“ za nešto što bi moglo da postane najveći rudnik litijuma u zapadnoj Evropi. „Ova važna odluka sada dozvoljava prelazak na narednu fazu u proceduri dobijanja ekološke dozvole„, navela je kompanija.

Pored projekta kompanije Savana u Botikasu i projekta domaće kompanije „Lusoresursos“ u susednoj opštini Pontalegre, koji nije toliko napredovao, portugalska vlada je objavila međunarodni tender za istraživanje litijuma u šest oblasti zemlje.

Portugal je već glavni evropski proizvođač lakog metala litijuma, ali za sada ta proizvodnja ograničena isključivo na keramiku i staklo.

Sa kobaltom i niklom, litijum je jedan od neophodnih metala za proizvodnju električnih baterija, potrebnih za elektro-motore koji treba da zamene motore na fosilna goriva.

Da bi smanjila zavisnost od uvoza, pre svega iz Kine, Evropska unija se sprema za otvaranje rudnika i rafinerija za izdvajanje litijuma iz stenovitih minerala.

U Portugalu je početkom 2022. godine u osam oblasti na severu zemlje sa potencijalom za vađenje litijuma urađena Strateška procena uticaja na životnu sredinu, dve oblasti su isključene a za šest je predloženo smanjenje površine za polovinu.

Prema Strateškoj proceni koju je tada uradio portugalski Generalni direktorat za energetiku i geologiju, „isključena su područja veće urbane, funkcionalne i demografske gustine uz smanjenje za 49% ukupne površine“ koja je analizirana u studiji.

Procenjuje se da se na severu Portugala nalaze najveće rezerve litijuma u Evropi, što je privuklo i pažnju najvećih rudarskih kompanija iz celog sveta.

Londonski Savana Risorses namerava da otvori rudnik u selu Kovas di Baroso do 2026. godine.

Zagovornici projekta smatraju da će on EU dati nemerljiv doprinos u postizanju klimatskog cilja nullte emisije štetnih gasova do 2050. godine.

Projektu se protive ekološka udruženja ali i mnogi lokalni stanovnici, preneo je Dnevni evropski servis.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…