Odobren nacrt zakona koji reguliše tržište kriptovaluta u EU

Bitkoin

Brisel – Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su nacrt ambicioznog zakona (MiCA) kojim Brisel prvi put pokušava da reguliše tržište sa kriptovalutama.

Evropska komesarka za finansijsku stabilnost i finansijske usluge Mejrid Mekginis očekuje da će MiCA postati važeći zakon u EU od jula, nakon što ga odobre parlamenti zemalja članica Evropske unije.

Kao što smo videli ovih meseci, nadzor i čvršća pravila su preko potrebni da bi se izbegao kolaps nalik na krah projekata FTX, Tera Luna, Celzijus i  Vojažer, dodala je komesarka Mekginis.

Deo zakona vezan za stabilne kriptovalute (stablecoin) će početi da važi tek u julu sledeće godine.

Prema zakonu MiCA, svaka kompanija koja u Evropskoj uniji nudi usluge vezane za kripto valute će morati da bude registrovana u jednoj od država članica, što će joj omogućiti da radi po celoj EU.

Nadležni organi EU će nadzirati rad platformi za trgovanje kriptovalutama i paziti da se ne ponovi krah tržišta kao u poznatom slučaju kriptoberze FTX.

Zakon koji se pripremao tri godine, ima i svoje kritičare, a mnogi mu zameraju da ne ide ukorak sa vremenom i ne reaguje na aktuelne probleme vezane za kriptovalute.

MiCA ni na koji način ne reaguje na novije fenomene kao što su pozajmljivanje kripto valuta, decentralizovano finansiranje kripto valutom bez posrednika (DeFi) ili nezamenljive tokene (NFT).

Šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard je zbog pomenutih nedostataka već zatražila da se donese novi, unapređeni zakon, MiCA 2.

Pored toga, nova pravila ugrožavaju anonimnost korisnika kriptovaluta, pošto MiCA primorava kriptoberze da objave informacije o transakcijama, odnosno  identitet pošiljalaca i primalaca.

Šefovi kripto industrije uglavnom kažu da je ovaj zakon „bolje nego ništa“ i hvale evropski pristup tržištu sa kriptovalutama koji nije represivan kao onaj u SAD.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…