Odnosi Turske i EU sve napetiji

Turska, Evropska unija

Brisel, 20. mart 2017 – Turska svađa sa EU eskalirala je na svim frontovima i Ankara je na račun Evrope iznela nove uvrede i optužbe za podržavanje terorizma istovremeno najavljujući ponovno uvođenje smrtne kazne i preteći da će pustiti migrante u Evropu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke, jedne od evropskih zemalja koja je zabranila mitinge podrške turskom referendumu u svojim gradovima, smatra da Turska namerno od EU pravi "bauka" pred izjašnjavanje o ustavnim promenama, preneo je Euractiv.

Predsednik Evropske komisije kaže da su pregovori Turske o ulasku u EU de facto zaustavljeni i upozorava da će uvođenje smrtne kazne biti "crvena linija".

Na protestu u Istanbulu turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je lično nemačku kancelarku Angelu Merkel da je nacista.

"Sprovodite nacističke mere. Protiv koga? Moje turske braće, građana Nemačke", rekao je Erdogan na skupu 19. marta i optužio Nemačku da podržava kurdsku separatističku grupu PKK (Kurdska radnička partija) koju i Evropska unija i Turska smatraju za terorističku.

Erdogan je takođe optužio Deniza Judžela, tursko-nemačkog novinara, da je kurdski agent. Judžel je radio za nemački Velt (Die Welt) u Turskoj do hapšenja u februaru, nakon što je objavio priču o Erdoganovom zetu.

Turski predsednik rekao je 19. marta da će "bez oklevanja odobriti" ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj.

Takođe je 17. marta pozvao turske porodice koje žive u Evropi da se šire i da imaju "ne troje, nego petoro dece".

Do spora je došlo nakon što je Nemačka, kao i Austrija i Holandija, zabranila turskim ministrima da u njenim gradovima govore na političkim skupovima u prilog referendumu koji će biti održan 16. aprila. Tim referendumom treba da se promeni turski ustav i daju veća prava predsedniku.

Erdogan se već dugo žali da Nemačka nije uradila dovoljno u borbi protiv PKK i da nije pomogla da se razbije mreža pristalica Fetulaha Gulena, muslimanskog gurua koga je turski predsednik optužio da je organizovao neuspeli puč u Turskoj u julu 2016.

U Frankfurtu je 18. marta oko 30.000 Kurda protestovalo protiv Erdogana pozivajući ga da oslobodi lidera PKK.

Prvi čovek nemačke obaveštajne službe BND Bruno Kal (Kahl) rekao je za nemački Špigel od 18. marta da ne veruje da iza puča u Turskoj stoji Gulen.

"Turska pokušava da nas ubedi u to ali do sada nije uspela" dodao je Kal.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je za CNN Turska da je "neprihvatlivo gledati simbole i slogane PKK … dok su turski ministri i poslanici sprečeni da se sretnu sa svojim građanima".

On je kazao i da su komentari iz BND "znak njihove (nemačke) podrške Feto (akronim za terorističku organizaciju Fetulaha Gulana)".

"Zašto ih štite? Zato što su koristan instrument koji Nemačka upotrebljava protiv Turske", rekao je Erdoganov portparol.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu dodao je da bi Turska mogla da uzvrati slanjem više od 15.000 sirijskih izbeglica mesečno u Evropu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…