Odnos prema ratnim zločinima važan za pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Memorijalni centar Potočari

Beograd, 09. septembar 2021. – Da bi ispunila uslove iz Poglavlja 23 Srbija treba da sprovede brojne reforme sa direktnim uticajem na oblast ratnih zločina.

Evropska unija (EU) od Srbije očekuje napredak u procesuiranju ratnih zločina i potrebno je da on bude merljiv i značajan, izjavila je pravna analitičarka Fonda za humanitarno pravo Višnja Šijačić.

Ona je za Juropijen vestern Balkans ocenila da procesuiranju ratnih zločina u okviru Poglavlja 23 dugo nije posvećivano dovoljno pažnje.

Dodala je da se u javnosti govori i piše o drugim oblastima tog poglavlja, poput ustavnih promena ili korupcije, dok je opšti utisak da se ratnim zločinima pridaje mnogo manje prostora u javnom prostoru.

Ukazala je da se stiče utisak da je strategija procesuiranja takva da se pravosudni organi bave „manje složenim predmetima„, da mahom preuzimaju optužnice iz Bosne i Hercegovine, a da u manjem broju sprovode sopstvene istrage.

Naglasila je da je opšti utisak je da se čeka „da vreme učini svoje„, jer će u godinama koje su pred nama biti sve teže procesuirati ratne zločine, „dok na kraju o tim suđenjima ne budemo pričali samo kao o pojedinačnim, nasumičnim predmetima„.

Iako je Akcioni plan za Poglavlje 23 revidiran 2020. godine, Srbija trenutno nema Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina jer je prethodna istekla prošle godine, a nova, koja bi trebalo da se odnosi na period od 2021. do 2025. godine, još nije stupila na snagu.

Polugodišnji izveštaj Evropske komisije upravo govori o sporoj implementaciji prethodne Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Savetnica za pitanja procesa EU integracija u Komitetu za ljudska prava Jovana Spremo ocenila je da je generalni pristup države tom pitanju da informacije o suđenjima za ratne zločine „ne budu dostupne javnosti„.

Ona je istakla da Srbija mora da promeni pristup i „da prestane da omogućava javni prostor i promociju osuđenih ratnih zločinaca“ i da obezbedi punu saradnju sa tribunalom, odnosno mehanizmom u Hagu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…