Odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana mora da bude iskreniji i transparentniji

Evropske integracije

Beograd, 16. april 2018. – Odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana mora da bude iskreniji i transparentniji i da prednost daje demokratskoj transformaciji, navodi se u Deklaraciji o evropskom partnerstvu sa Balkanom.

Autori Deklaracije pozvali su na ponovno ujedinjenje Evrope i redefiniciju Balkana kao regiona koji je integrisan u EU.

Direktorka Evropskog fonda za Balkan ocenila je da je ovo pravi trenutak da se ostvare brzi rezultati koji će poboljšati živote građana.

Evropski fond za Balkan (EFB) na skupu povodom obeležavanja 10 godina rada predstavlja Deklaraciju, dokument o budućnosti regiona koji je kreiralo oko 50 regionalnih i evropskih stručnjaka.

"Potrebno je revidirati i obnoviti podsticaje i nagrade za evropske integracije, ali i revitalizovati politiku uslovljenosti utemeljenu na evropskim vrednostima. Ako EU treba da postavlja stroge zahteve, onda njen pristup mora da bude jasno definisan, neposredan i atraktivan", navodi se u Deklaraciji.

Zapadni Balkan, dodaje se, može da kao deo EU ujednači demokratski, socijalni i ekonomski razvoj sa državama članicama EU.

"Međutim, ako Zapadni Balkan propusti ovu priliku, rizikuje da zaostane za EU, bez jasnog usmerenja, izložen dodatnoj destabilizaciji", ocenjuju autori dokumenta.

Navodi se i da su vladavina prava, odgovorna uprava, sloboda izražavanja, rodna ravnopravnost i jasna podela vlasti ključni preduslovi pristupanja EU koji će doprineti održivosti demokratske transformacije Balkana.

"U tu svrhu pozivamo EU i Balkan na stvaranje 'novog zajedništva', utemeljenog na strategiji koja počiva na četiri glavna stuba: intenzivnija saradnja EU sa Balkanom, sistematičniji napori u promovisanju kulture učenja i usavršavanja na svim nivoima obrazovanja radi unapređenja ljudskog kapitala, iskreno i trajno regionalno zbližavanje i ostvarivanje vizije tesnije saradnje u različitim oblastima politike EU", piše u Deklaraciji.

Autori navode da je Strategiju Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan potrebno "pretočiti u intenziviju saradnju sa vladama i društvima regiona", a da političko vođstvo regiona "treba da povrati kredibilitet stvarnom posvećenošću promenama".

U Deklaraciji se ocenjuje da je sa većim napretkom u evropskim integracijama u narednih nekoliko godina sigurnija budućnost ne samo regiona nego cele Evrope.

Autori Deklaracije su pozvali na ponovno ujedinjenje Evrope, Evrope bez podele na "nas" i "njih", Evrope svih njenih građana.

"Želimo da redefinišemo Balkan kao region koji je integrisan u EU, radi prevazilaženja dugogodišnjeg marginalnog položaja ovog regiona i osećaja njegovih građana da nisu evropski građani prvog već drugog reda. Želimo da delimo zajedničku evropsku budućnost sa zemljama Balkana", ističe se u Deklaraciji.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai izjavila je da se u Deklaraciji ističe da je potrebno uspostaviti novi odnos EU i Balkana.

"Treba iskoristiti pozitivan trenutak i novu situaciju u Evropi i regionu gde se region vratio na agendu EU. Želimo da upotpunimo novu Strategiju Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan time što predlažemo nekoliko ključnih oblasti u kojima smatramo da je moguće postići realne i brze rezultate i koje su ključne za to da se svakodnevni život građana u regionu poboljša", rekla je Morvai.

Region, prema njenim rečima, mora da uhvati korak sa globalnim promenama i da iskoristi kapacitete da ostvari realan napredak.

Morvai je navela i da je EFB nedavno pokrenuo novu inicijativu Politički hakatoni čiji je cilj kreiranje digitalnih alatki za rešavanje političkih problema i uključivanje mladih u nalaženje inovativnih rešenja.

Srđan Majstorović iz Savetodavne grupe Balkan u Evropi koja je pripremila Dekaraciju izjavio je da je vizija autora tog dokumenta da samo zajedno EU i Zapadni Balkan mogu istinski da konsoliduju Evropu i pripreme je za buduće izazove koji neće biti regionalni ni evropski, nego globalni.

"Smatramo da je 2018. godina savršen trenutak da se okrene novi list i da se ponovo govori o proširenju EU, ali i o ostvarenju evropskog prostora mira, stabilnosti i bezbednosti za građane Evrope", kazao je Majstorović.

U političkoj analizi "Novo partnerstvo Evrope i Balkana", koju je takođe pripremila Savetodavna grupa Balkan u Evropi, apeluje se na Evropsku uniju da otvori pristupne pregovore sa svim zemljama Zapadnog Balkana, a regionalne vlade se pozivaju da urade više u oblasti vladavine prava.

Majstorović je dodao da se u analizi pozivaju EU i njene članice da obezbede veću finansijsku i strutkuralnu podršku razvoju Zapadnog Balkana, kao i finansijsku i političku podršku civilnom društvu u zemljama regiona.

Zemlje Zapadnog Balkana se pozivaju da unaprede regionalnu saradnju i da hitno reše bilateralne sporove.

Istakavši da se EU menja i da će se zemlje regiona u trenutku pristupanja suočiti s drugačijom Unijom, Majstorović je ocenio da je potrebno uključiti Zapadni Balkan u rešavanje izazova i donošenje odluka koje se tiču budućnosti EU.

"Ne možemo razmišljati o budućnosti EU kada su, na primer, u pitanju poljoprivredna, saobraćajna ili energetska politika, bez snažne uloge regiona u njoj", kazao je Majstorović, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…