1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Odlukom Saveta REM-a najavljen dalji sunovrat medijske scene u Srbiji

Odlukom Saveta REM-a najavljen dalji sunovrat medijske scene u Srbiji

Koalicija za slobodu medija

Beograd, 29. jul 2022. – Koalicija za slobodu medija saopštila je da je odluka Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da televizije Pink, Hepi, B92 i Prva ponovo dobiju dozvole za nacionalno emitovanje „nastavak medijskog mraka“ i „najava daljeg sunovrata medijske scene u Srbiji“.

Koalicija dodaje i da će ovakva odluka doprineti daljem kulturnom i svakom drugom propadanju društva.

Ocenjuje se da je REM ponovo dao dozvole za nacionalno emitovanje televizijama od kojih nijedna „nije poštovala elaborat na osnovu kojeg je ranije dobila dozvolu„, niti je ispunjavala obavezu propisanu Pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge.

Samo tokom 2020. godine načinjeno je preko 12.000 prekršaja Zakona o oglašavanju od strane ove četiri televizije, a podneseno je i više prijava zbog govora mržnje i emitovanja nasilja„, navodi se u saopštenju i dodaje da su četiri televizije godinama kršile zakone, Kodeks novinara Srbije i nisu poštovale minimum uslova propisanih podzakonskom regulativom.

Koalicija za slobodu medija istakla je da takvo korišćenje javnog dobra smatra uvredom za zdrav razum jer „pokazuje selektivnu primenu zakona i pravila, da pravila ne važe za privilegovane medije u službi vladajućeg režima„.
.
U donošenju odluke, po oceni Koalicije, REM nije uzeo u obzir kriterijume propisane pravilnikom, prema kojima je morao, između ostalog, da proceni „da li podnosilac prijave poštuje propise i profesionalne i etičke medijske standarde“ i programski elaborat na osnovu koga mu je izdata dozvola

Jasno je da je REM prekršio ove odredbe, što se donekle i očekivalo, s obzirom na to da je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ranije rekla da je u pitanju novi konkurs gde svi imaju iste startne pozicije„, ističe se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…