Odluka Saveta Evrope o presudi Evropskog suda u slučaju ‘Nestale bebe’ protiv Srbije

Savet Evrope

Beograd, 06. mart 2020. – Srbija mora da sprovede presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u predmetu „Zorica Jovanović protiv Srbije“, u vezi s navodima o bebama nestalim iz porodilišta, i da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine dostavi sveobuhvatne informacije o tome odlučio je Komitet ministara Saveta Evrope.

Ranije je objavljeno da je Zorica Jovanović majka kojoj su doktori u ćuprijskoj bolnici 1983. saopštili da je njen sin umro, a nisu joj dali da ga vidi, za uzrok smrti su naveli da je nepoznat, a smrt njenog sina nije zavedena u matičnoj knjizi umrlih, niti je telo bebe predato porodici.

U odluci dostavljenoj agenciji Beta, Komitet ministara konstatuje da je na zasedanju 3-5. marta najpre podsetio da se taj slučaj odnosi na to da tužena država Srbija „i dalje ne uspeva da pruži verodostojne informacije o pitanju sudbine beba prijavljenih kao nestalih iz porodilišta uglavnom u periodu od 1970-ih do 1990-ih godina„.

Komitet je pozdravio dolazak državnog sekretara Ministarstva pravde koji je izneo novosti u tom slučaju i „izrazio veliko zadovoljstvo što je 29. februara parlament (Srbije) usvojio zakon kojim se uspostavlja mehanizam nezavisne istrage za utvrđivanje sudbine ‘nestalih beba’ „.

Uz to je Komitet pozdravio i „nedavne napore svih nadležnih organa (Srbije) da intenzivno sarajuju s raznim organizacijama roditelja da bi se našli načini i sredstva za rešavanje njihovih problema, uključujući konsultacije s roditeljima koje je organizovala premijerka (Ana Brnabić) 28. februara kako bi se u potpunosti uzela u obzir njihova zabrinutost„.

Komitet je „sa interesovanjem konstatovao da su te konsultacije rezultirale dodatnim izmenama (predloga zakona), posebno formiranjem komisije koja i roditeljima, i osobama koje sumnjaju da one mogu biti ‘nestale bebe’, kao i ombudsmanu, omogućavaju da pokrenu istražni postupak„.

To telo Saveta Evrope je „pozdravilo i činjenicu da su vlasti tokom procesa usvajanja zakona održavale blisku saradnju sa Sekretarijatom (Saveta Evrope) da bi se obezbedilo rešenje koje je u skladu s Konvencijom (Saveta Evrope)“ i „pozvalo ih da nastave saradnju da bi osigurali potpuno i efikasno sprovođenje presude„.

Komitet je „vlasti (Srbije) pozvao da brzo preduzmu neophodne praktične mere kako bi osigurale efikasnu primenu novog mehanizma za utvrđivanje činjenica, posebno uspostavljanje DNK-baze podataka radi olakšavanja procesa utvrđivanja istine i obuke istražnih sudija i policije za postupanje u slučajevima ‘nestalih beba’ „, uz korišćenje stručnosti u okviru Saveta Evrope i njegovih država članica.

Komitet ministara Saveta Evrope je uz to „pozvao vlasti (Srbije) da najkasnije do 1. oktobra 2020. godine pruže sveobuhvatne informacije o sprovođenju i funkcionisanju mehanizma istrage“ i „odlučio da nastavi svoj nadzor nad ovim slučajem po standardnoj proceduri“ piše na kraju teksta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…