Odluka o neizručenju troje radikala rezultat političkih kalkulacija Vlade

Fond za humanitarno pravo

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je da je odluka Višeg suda da odbije zahtev za hapšenjem troje članova Srpske radikalne stranke i rezultat političkih kalkulacija Vlade Srbije.

"Teško je izbeći utisak da su postupci i tumačenja Vlade Srbije u vezi sa pomenutim nalogom za hapšenje u velikoj meri odredili odluku sudskih organa u vezi sa postupanjem po njemu. U državi u kojoj još uvek nije uspostavljena nezavisnost pravosuđa zbog uticaja i moći izvršne vlasti teško je očekivati da će sudski organi doneti odluku suprotnu javno iznetom stavu Vlade Srbije o pitanju kojem je ona prethodno i javno dala značaj pitanja od prvorazrednog državnog interesa", navodi se u saopštenju.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je 18. maja 2016. godine rešenje kojim se odbija zahtev za hapšenje i izručenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, Haškom tribunalu pred kojim se protiv njih vodi postupak zbog nepoštovanja tog suda, uz obrazloženje da nisu ispunjene zakonske pretpostavke.

"FHP podseća da u najmanje tri identična slučaja iste 'zakonske pretpostavke' nisu predstavljale smetnju za hapšenje i predaju okrivljenih i ističe da nedosledno postupanje državnih organa u istim činjeničnim i pravnim situacijama, kao i izjave predstavnika Vlade Srbije povodom ovog slučaja, ukazuju da je saradnja Srbije sa Međunarodnim krivičnim sudom za Jugoslaviju uslovljena trenutnim političkim oportunizmom vlasti u Srbiji umesto privrženošću vladavini prava i pravdi za žrtve najtežih zločina protiv međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.

Haški tribunal je 19. januara 2015. godine izdao Srbiji poverljive naloge za hapšenje kojim se Jojić, Ostojić i Radeta terete za nepoštovanje suda, zastrašivanje svedoka i nuđenje mita. Tribunal je u januaru 2016. godine naložio Srbiji da dostavlja mesečne izveštaje o naporima da uhapsi i izruči troje optuženih. Srbija je u februaru obavestila Tribunal da se "nadležni organi Srbije suočavaju sa ozbiljnim problemima u izvršavanju naloga za hapšenje".

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…