ODIHR: Otvorena misija za posmatranje izbora u Srbiji

OSCE/ODIHR
Foto: osce.org

Beograd – Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je misiju za posmatranje vanredne parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, nakon zvaničnog poziva nacionalnih vlasti, saopštila je Kancelarija OEBS-a.

Misiju će predvoditi ambasador Albert Džonson i čini je ključni tim od 11 međunarodnih stručnjaka sa sedištem u Beogradu, kao i 30 dugoročnih posmatrača, koji će od 21. novembra biti raspoređeni širom zemlje.

Džonson je objasnio da je misija uradila analizu potreba i da je na osnovu rezultata odlučeno da tim misije čine osnovni tim, dugoročni i kratkoročni posmatrači.

Naš osnovni tim ima 11 eksperata – medijski, politički i izborni analitičari. Imamo i tim za monitoring medija, tu će biti šest ljudi, oni će raditi monitoring medija šest dana nedeljno i njihova analiza i zaključci će biti uključeni u naš izveštaj na kraju„, rekao je Džonson.

Kada je reč o dugoročnim posmatračima, koji će biti zaduženi da prate izborni proces širom zemlje, Džonson je naveo da će ih biti 30 i da će biti podeljeni u 15 parova, a počeće da rade od utorka.

Istakao je da su tražili 250 kratkoročnih posmatrača za dan izbora čiji će zadatak biti da sistematski posmatraju kako se glasa, broje glasovi i kako protiče glasanje na biračkim mestima u Srbiji.

Misija će procenjvati sprovođenje izbora u skladu sa obavezama OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

Posmatrači će pažljivo pratiti sve aspekte izbora, uključujući predizborne i postizborne događaje.

Konkretne oblasti fokusa su implementacija zakonskog okvira, rešavanje izbornih sporova, praćenje medija i vođenja kampanje, uključujući i društvene mreže, kao i rad izborne administracije na svim nivoima.

Oni će takođe proceniti sprovođenje prethodnih izbornih preporuka ODIHR-a.

Sastanci sa predstavnicima državnih organa, političkih partija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice činiće sastavni deo posmatranja.

Na dan izbora, misija ODIHR-a, zajedno sa delegacijama Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, posmatraće otvaranje biračkih mesta, glasanje, brojanje glasačkih listića i tabelarni prikaz rezultata.

Dan nakon izbora, preliminarni nalazi i zaključci misije biće predstavljeni na konferenciji za novinare, a konačni izveštaj sa ocenom celokupnog izbornog procesa i preporukama biće objavljen nekoliko meseci nakon procesa.

Naša uloga je da posmatramo izborni proces i nećemo se mešati. Mi se brinemo za to da je porces transparentan, da je sproveden u skladu sa nastojanjima i obavezama koje je Srbija preduzela„, rekao je Džonson i dodao da je uloga misije da pruži tehničku procenu izbornog procesa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…