Odbor za pridruživanje EU/Srbija: Usvojena deklaracija kojom je istaknuta važnost napredovanja Srbije na evropskom putu

Odbor za pridruživanje

Strazbur – Drugog dana zasedanja  parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije u Strazburu usvojena je deklaracija kojom je istaknuta važnost napredovanja Srbije na evropskom putu.

U deklaraciji je pozdravljen napredak koji je Srbija do sada ostvarila u pristupnim pregovorima, apeluje se na Evropski parlament i Evropsku komisiju da ostanu aktivni zagovornici proširenja i izražava podrška srpskom putu ka evrointegracijama, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Poslanici su u deklaraciji istakli i da će napredak referome vladavine prava i dijalog Beograda i Prištine odrediti tempo pristupanja i pozdravili činjenicu da je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije.

U deklaraciji se pozdravlja i posredovanje EU u dijalogu između Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou da bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa između strana i ponavlja da se sva otvorena pitanja moraju rešavati kroz dijalog posredstvom EU.

Osuđuju se sve jednostrane i nekoordinisane radnje koje ugrožavaju stabilnost i ponavlja potreba da se u potpunosti sprovedu svi postignuti sporazumi u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU bez daljeg odlaganja.

Poslanici pozdravljaju podršku Srbije nezavisnosti i celovitosti Ukrajine, odbijanje da prizna referendume u četiri ukrajinske oblasti koje su se pridružile Rusiji, ali i podseća da se Srbija nije uskladila sa restriktivnim merama protiv Ruske Federacije koje Evropa uvodi zbog ruske agresije.

U dokumentu je izražena zabrinutost zbog relativno niskog nivoa javne podrške za članstvo u EU u Srbiji, ponavlja da je EU daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator.

U deklaraciji je naglašena važnost međustranačke debate i političkog dijaloga u novokonstituisanom parlamentu kao suštinski element demokratije i ključni faktor za širok politički konsenzus o reformama u vezi sa pristupanjem EU.

Deklaracija pozdravlja i prethodnu konstruktivnu ulogu zakonodavne vlasti u drugoj fazi organizovanog međupartijskog dijaloga od strane Narodne skupštine i uz posredovanje Evropskog parlamenta.

U deklaraciji je pozdravljena promena Ustava nakon referenduma održanog u januaru 2022. godine, koja imaju za cilj jačanje nezavisnosti pravosudnog sistema i unapređenje transparentnosti i delotvornosti pravosudnih institucija u Srbiji i podseća da ove reforme igraju ključnu ulogu u unapređenju procesa pridruživanja Srbije EU.

Deklaraciju su podržali poslanici Evropskog kao i deo poslanika srpskog parlamenta.

Deklaraciju nisu podržali predstavnici Demokratske stranke, Narodne stranke i Zajedno.

To se navodi u saopštenju DS, NS i Zajedno koji su potpisali Ksenija Marković, Miroslav Aleksić i Ðorđe Miketić.

Za Deklaraciju je glasala većina iz obe parlamentarne grupe članova Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

S obzirom na to da svi amandmani opozicije, koji se odnose na stanje demokratije, vladavinu prava, slobodu medija i zarobljene institucije, nisu razmatrani, članovi Odbora iz opozicionih stranaka Skupštine Srbije (Demokratska stranka, Narodna stranka i Zajedno) nisu podržali ovaj tekst Deklaracije„,  kaže se u saopštenju.

Kako navode, „zbog iskrene posvećenosti procesu EU integracija i odbijanja da se tekst unapredi tako da pokazuje realnije stanje demokratije u Srbiji„, nisu glasali protiv Deklaracije, nego su ostali uzdržani.

Nadaju se, kako ističu u saopštenju, „da će sledeća Deklaracija za šest meseci više uvažiti realne društvene prilike i naglasiti sve probleme sa kojima se naši građani suočavaju”.

Ovo je bio prvi sastanak Odbora od izbora u Srbiji u aprilu ove godine, a na sastanku je učestvovala i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…