Odbor za kulturu i informisanje pokušava da poništi legitimno glasanje za novog člana Saveta REM-a

Ovlašćeni predlagači, 21 organizacija koja se bavi slobodom izražavanja i zaštitom prava dece, zahteva da skupštinski Odbor za kulturu i informisanje poštuje Zakon o elektronskim medijima i usvoji kandidature Milana Antonijevića i Snežane Stojanović Plavšić za članstvo u Savetu REM.

U četvrtak, 10. decembra 2015. u popodnevnim časovima, na sastanku koji je prema propisima sazvao skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, ovlašćeni predlagači za predstavnika građanskog društva u Savetu REM (Regulatornog tela za elektronske medije) sastali su se u Narodnoj skupštini Republike Srbije da predlože 2 kandidata između kojih će potom narodni poslanici na plenarnoj sednici izabrati novog člana Saveta REM. Kandidate su predložile organizacije koje se, kako Zakon nalaže, bave slobodom izražavanja i zaštitom prava dece.

Od 39 pozvanih predlagača, na sastanku je učestvovalo 38, i regularno glasalo za verifikovanih 8 kandidata. Na sastanku je prvo usvojen način glasanja, tj. da svaka organizacija glasa za po 2 kandidata. Rezultati glasanja su:

 

Snežana Stojanović-Plavšić, dečiji psiholog iz Leskovca – 22 glasa

 

Milan Antonijević, direktor, YUKOM iz Beograda – 21 glas

 

Goran Peković, profesor FDU iz Beograda – 16 glasova

 

Na kraju sastanka svih 38 organizacija potpisalo je zapisnik koji je vodila nadležna služba Odbora za kulturu i informisanje. Nije stavljen nijedan prigovor na tok glasanja, a postoji tonski zapis celog sastanka i glasanja. Neke organizacije iskoristile su su zakonsko pravo i glasale za po 2 kandidata, dok su druge glasale samo za po jednog kandidata.

 

Na narednoj sednici Odbora za kulturu i informisanje (petak, 11. decembar 2015) raspravljalo se o prigovorima koji su u međuvremenu stigli od sportskih udruženje čiji je kandidat Goran Peković (sadašnji član Saveta REM, koji se kandidovao za drugi mandat). Odlučivanje Odbora o ovim prigovorima, samo na osnovu žalbi podnosilaca čiji je kandidat legalnim glasanjem završio na trećem mestu (i neće ući u skupštinsku proceduru, tj. više nema šansu da bude izabran u Savet REM) pokazuje bahatost rada pojedinih članova Odbora, kao i odbijanje mogućnosti da makar jedan autentičan i legitimno izabran predstavnik građanskog društva uđe u ovo telo, najodgovornije za regulaciju rada elektronskih medija u Srbiji.

 

Mi, potpisnici ovog saopštenja (21 organizacija), koji smo ubedljivom većinom izabrali 2 kandidata za člana Saveta REM, nismo o ovim prigovorima ni obavešteni, niti pozvani da se izjasnimo o navodima, koje smatramo neosnovanim i zlonamernim.

 

Svi potpisnici ovog saopštenja zadovoljavaju sve zakonske uslove ovog konkursa, kao i izabrani kandidati.

 

21 eminentna organizacija, sa velikim iskustvom u oblasti slobode izražavanja i zaštite prava dece, zahteva da se priznaju rezultati jučerašnjeg glasanja i da Skupština Srbije u propisanom roku odluči da li novi član Saveta REM postaje Snežana Stojanović-Plavšić ili Milan Antonijević.

 

O kvalitetu rada g. Pekovića u RRA/REM se na ovom mestu nećemo izjašnjavati, a verujemo da bi to mogla biti posebna tema.

 

Organizacije:

 

Humanitarna organizacija Dečje srce, Beograd

Društvo za razvoj dece i mladih Otvoreni klub Niš

Dečiji centar Mali princ, Beograd

Udruženje za pomoć deci sa posebnim potrebama Naši snovi, Valjevo

UG Šansa, Požarevac

Udruženje Grupa za decu i mlade Indigo

Savez MNRO Srbije

Centar za prava deteta, Beograd

Duga, Ada

Udruženje za pomoć MNRO, Trstenik

Neksus, Vranje

Balkanska istraživačka mreža BIRN, Beograd

Medijski centar BETA, Beograd

SHARE Fondacija, Novi Sad

Novosadska novinarska škola

UG Roditelj

Građanski fond Panonija

Beogradski fond za političku izuzetnost

Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Beograd

UG Za demokratiju i građanska prava Građanske inicijative, Beograd

Centar za istraživanje, Transparentnost i odgovornost CRTA, Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…