Odbor za kulturu i informisanje podrškom REM-u bahato se ruga građanima

Narodna skupština

Beograd – Odlukom da podrži štrajk Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije „bahato se ruga svim građanima Srbije, zakonima i zdravom razumu“, ocenila je „Slavko Ćuruvija fondacija“.

Cirkus koji REM organizuje obustavom rada, a kome saučestvuje parlamentarni Odbor za kulturu i informisanje, ne ostavlja nikakvu nadu da vladajuća koalicija ima bilo kakvu nameru da omogući punu slobodu i nezavisnost medija u Srbiji„, navodi se u saopštenju te fondacije.

Tom odlukom, kako su ocenili, odbor se „praktično pridružio ciničnoj tvrdnji da pozivi stručne i medijske javnosti Savetu REM-a da poštuje svoje obaveze utvrđene zakonom, predstavljaju hajku i ugrožavanje bezbednosti članova tog tela„.

Umesto da ozbiljno preispita rad Saveta REM-a, kao i sva kršenja i ignorisanja zakona koje ovo telo uporno sprovodi, parlamentarna većina poručuje da nema nikakvu nameru da omogući slobodan rad medija i uspostavi makar rudimentarnu vladavinu prava u zemlji„, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, jučerašnja sednica skupštinskog odbora „još jednom je neskriveno demonstrirala instrumentalizaciju REM koji, umesto da sprovodi nezavisni nadzor nad sprovođenjem zakona, brutalnim i neskrivenim intervencijama u korist tabloidnih televizija omogućava mržnju, propagandu i nasilje„.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…