Odbor za budžetsku kontrolu EP poziva na zaštitu uzbunjivača u EU

Brisel, 12. januar 2017. (europa.rs) – Evropska komisija bi trebalo da „pod hitno” predloži „delotvoran i sveobuhvatan evropski program zaštite uzbunjivača”, poručili su članovi Odbora za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta.

Takav program bi trebalo da obuhvati mehanizme zaštite uzbunjivača u kompanijama, telima javne vlasti i neprofitnim organizacijama, poručuju iz Odbora.

Poslanici se takođe zalažu za uspostavljanje nezavisnog tela EU, sa kancelarijama u državama članicama, koje bi pomagalo uzbunjivačima da „pronađu prave kanale za odavanje informacija o mogućim nepravilnostima” koje se tiču finansijskih interesa EU.

Izvestilac Denis de Jong, čiji izveštaj je dobio jednoglasnu podršku Odbora, kaže da pitanje „uzbunjivača već godinama unazad predmet interesovanja Odbora za budžetsku kontrolu i to ne samo u kontekstu uzbunjivača iznutra, odnosno osoblja institucija EU koje prijavljuje nepravilnosti, već i u kontekstu uzbunjivača izvan institucija Unije. I dok prvi uživaju zaštitu propisa EU, zaštita potonjih zavisi od nacionalnih zakona.”

Situacija varira između država članica. Zato i postoji potreba za zakonodavnim instrumentom kao i nezavisnom evropskom institucijom koji će štititi one koji nisu zaposleni u institucijama EU”, dodao je.

 Poslanici su pozvali na uspostavljanje specijalne jedinice u okviru Evropskog parlamenta koja bi imala svoj veb-sajt, telefonsku liniju i kontakt tačke preko kojih bi uzbunjivači mogli da odaju informacije vezane za finansijske interese Unije.

Ova jedinica bi takođe pomogla pri zaštiti uzbunjivača od mogućih mera odmazde do uspostavljanja gorepomenutog nezavisnog tela. Poslanici takođe podstiču Komisiju da uspostavi slične procedure i za svoje zaposlene. Parlament će o ovim predlozima glasati na plenarnoj sednici u februaru.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…