Od Vlade Srbije zatražene mere za pomoć medijima i medijskim radnicima

mediji

Beograd, 29. mart 2020. – Medijska i novinarska udruženja, kao i sindikat Nezavisnost, uputili su Vladi Srbije zajednički predlog mera, kako bi se suzbile negativne posledice po ekonomski opstanak medija i radna prava novinara i medijskih radnika, te tako osigurao nesmetan protok informacija i potpuno i pravovremeno informisanje javnosti.

Mere su zajednički predložili Asocijacija onlajn medija, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost.

Oni od vlade, između ostalog, traže umanjenje ili oslobođenje od plaćanja doprinosa i poreza na zarade za vreme trajanja vanrednog stanja, zatim umanjenje ili oslobađanje od plaćanja poreza na dobit za vreme trajanja vanrednog stanja, oslobođenje od naplate komunalnih naknada i ostalih nameta gradova i opština, uključujući porez na imovinu, u vreme trajanja vanrednog stanja, a traže i uvođenje trajne mere oslobađanja plaćanja PDV-a.

Traže i isplatu novca prema ugovorima zaključenim putem javnih konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa u što kraćem roku, zatim potpunu obustavu naknada koje mediji plaćaju RATEL-u, REM-u, ETV-u, kao i organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskih prava SOKOJ, OFPS i PI u vreme trajanja vanrednog stanja.

Zatražili su i formiranje posebnog fonda za pravovremeno i istinito izveštavanje o vanrednom stanju, kao i borbi protiv dezinformacija, zatim podsticajne mere koje će društveno odgovorna lica i firme stimulisati za ulaganja u lokalne medije, kao i nekoliko mera za zaštitu radnih prava novinara i medijskih radnika.

U ovom trenutku, mediji se suočavaju sa dramatičnim umanjenjem prihoda usled gubitka prihoda od reklama i drugih poslovnih prihoda, sa nelikvidnosti i problemima u naplati potraživanja, sa odlaganjem ili prolongiranjem rokova za sprovođenje projektnog sufinansiranja ili drugih javnih konkursa, a u posebno teškoj situaciji su lokalni mediji i slobodni novinari”, navodi se u pismu Vladi Srbije.

Zatražili su i obezbeđivanje zaštitne opreme za medijske radnike koji svoj posao obavljaju i tokom trajanja pandemije, kao i da se omogući učešće na konferencijama za medije i putem onlajn platformi sa mogućnošću postavljanja pitanja.

Veliki broj država je već uveo mere za pomoć medijima i slobodnim novinarima te smatramo da će i naša država pokazati razumevanje i uvažiti zahteve medijske i novinarske zajednice i uvideti važnost postojanja profesionalnih medija u ovakvim okolnostima”, poručuje se u pismu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…