1. Početna
  2. Društvo
  3. Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 18 žena

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 18 žena

žena

Beograd, 06. jul 2017. – U Srbiji se od kraja maja primenjuje novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici donet šest meseci ranije, ali rezultati primene za sada nisu izvesni, jer se nasilnici, posle prvog udaljavanja vraćaju starim navikama.

Čovek na kome je u Srbiji prvi put primenjen novi zakon je posle prijave nasilja nad ženom dobio hitnu meru udaljenja iz kuće na 48 sati, prekršio je zabranu. Priveden je i preti mu kazna od 60 dana zatvora. Šta će se dogoditi nakon dva meseca teško je predvideti.

Poslednji slučaj ubistva žene u Centru za socijalni rad u najmnogoljudinijoj opštini u Srbiji, na Novom Beogradu, podigao je broj žena žrtava porodičnog nasilja u zemlji na 18 od početka 2017. godine.

Koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja Vesna Stanojević rekla je da je to ubistvo posledica „loše procene“ nadležnih.

Naočigled troje dece i zaposlenih u centru, otac je 5. jula ubio majku koja ih je dovela da ih on vidi.

"Reč je o čoveku koji je već osuđivan zbog nasilja. Šta znače kontrolisani uslovi? Ako Centar nema obezbeđenje to je ništa", rekla je Stanojević i dodala da nije prvi put da se ubistvo dogodi "u sred bela dana", a da niko ne pomogne. Čovek je nakon ubistva sam sebi presudio bacivši se pod voz, prenosi Euractiv.

Prema njenim rečima, nije izvršena dobra procena nasilnika, a da je "apsurdno" da žene žrtve nasilja vode decu da ih očevi vide čak i kad je očigledno da je reč o nasilniku.

Stanojević je izjavila da je od početka ove godine u porodičnom nasilju ubijeno 18 žena.

Prema podacima za 2016. godinu, u Srbiji je u porodično – partnerskom nasilju ubijeno 30 žena, a 327 u poslednjih 10 godina.

Posebno zabrinjavajući podatak je i taj da su dve od tri žene u Srbiji bile žrtve nekog oblika nasilja. Mnoge iz straha za egistenciju ili od osvete ne prijavljuju nasilje, ponekad verujući da je prvi šamar i poslednji.

Još pre donošenja novog Zakona, u novembru 2016. u vreme obeležavanja Međunarodniog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Srbiji kao i u svetu vođenja je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Poruka kampanje za podizanje svesti bila je pod sloganom  "Da ne bude kasno", uz neverovatan podatak da je mogućnost da neko strada usled upotrebe vatrenog oružja u porodičnom nasilju sedam puta veća nego u kriminalnim aktivnostima.

Novi zakon  predviđa mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom, ili da mu bude zabranjen prilazak žrtvi, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarka je pojasnila da policaja ovakve mere može da odredi nakon prijavljivanja nasilja. Mere od tada traju 48 sati, a mogu se produžiti i još 30 dana.

"Postoji mogućnost da naslilnik momentalno bude udaljen iz stana 32 dana. To žrtvi ostavlja dovoljno prostora da se ohrabri, osamostali i da ne odustane od daljeg procesuiranja", kazala je Kuburovićeva.

Zakon predviđa i strože mere prema onim koji ne primenjuju propise na odgovarajući način.

Kuburović je objasnila da se novim Zakonom predviđa i disciplinska odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija, ukoliko ne postupaju u kratkim i hitnim predviđenim rokovima.

"Postoji prekršjna ogovornost i za policijske službenike, ali i za sve građane i državne organe koji ne budu prijavljivali naslilnike", rekla je ministarka i dodala da su nadležni u pravosuđu i policiji u poslednjih šest meseci imali i obuku kako bi što efiksnije primenjivali nove propise, a edukacija će biti kontinuirano nastavljena.

Da Srbija nije izuzetak u ovom vidu nasilništva, pokazao je izveštaj Svetske banke još 2013. godine o položaju i pravima žena u kojem se kaže da nasilje nad ženama u svetu ima razmere epidemije i da su mu izložene žene u svim delovima sveta.

U izveštaju piše da je u posmatranom periodu više od 700 miliona žena u svetu bilo izloženo fizičkom ili seksualnom nasilju i to od strane muževa i partnera.

Nasilje nad ženama je posebno izraženo u južnoj Aziji i Africi. Žene, takođe, nisu dovoljno zastupljene u institucijama i na ključnim funkcijama, a Srbija se u izveštaju pominje kao zemlja sa većim udelom žena među gradonačelnicima od prosečnog u svetu. Takođe, u većini zemalja pravi se razlika između muškaraca i žena u propisima bar u jednom pravnom pitanju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…