Od bugarskog do austrijskog predsedavanja EU: Prioriteti, dinamika pregovora i pokloni

Od Bugarske od Austrije: Da li proširenje ostaje prioritet?

Beograd, 29. jun 2018. – Bugarski ambasador Radko Vlajkov uručio je 28. juna u Beogradu simbolične poklone ambasadoru Austrije, koja za tri dana preuzima predsedavanje EU, Nikolausu Luterotiju povodom primopredaje predsedavanja – zdravac, bugarsku rakiju i konzervu sa problemima Unije koje treba rešiti.

Njih dvojica su se saglasili da politika proširenja ostaje prioritet Unije.

"Uvek se nešto simbolično poklanja. Kada je pre šest meseci Estonija završavala predsedavanje, ja sam dobio veoma zanimljivu konzervu. Tu su bila skupljena sva pitanja koja treba da budu rešena i na isti način ću da predam kolegi konzervu, cveće zdravac i flašu bugarske rakije, sa ćiriličnim natpisom na bugarskom jeziku i na taj način ga zamoliti da prenese dalje te dve važne stvari za Srbiju koje su već deo života EU", rekao je Vlajkov na skupu "Od Bugarske od Austrije: Da li proširenje ostaje prioritet?" u organizaciji Centra za evropske politike (CEP).

Na skupu održanom u beogradskom EU info centru, kojem je prisustvovala i šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević, ambasadori Bugarske i Austrije i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručili su da je politika proširenja prioritet i dugoročni plan Evropske unije, a da su među glavnim izazovima EU Bregzit, migracije, reforma zone evra i unapređenje trgovine.

Vlajkov, koji je na konferenciji imao prezentaciju predsedavanja Bugarske od 1. januara do 30. juna, rekao je da je Bugarska tokom tog "kratkog perioda" aktivno radila kada je u pitanju Zapadni Balkan i povezivanje, uz moto "Ujedinjeni smo jači".

"Naše predsedavanje došlo je posle velikih kriza kao što su Bregzit, ekonomska kriza i terorizam. Radili smo za budućnost EU, na problemima koje treba rešiti. Iako je bilo puno izazova, vrlo smo zadovoljni predsedavanjem", izjavio je ambasador Bugarske u Srbiji.

Istakao je da su među ključnim oblastima rada pitanje budućnosti Evrope i mladih, jer kako je rekao, ne može se razmišljati o budućnosti ako nemate na umu mlade generacije, kao i pitanje evropske perspektive i povezivanja za Zapadni Balkan, koje je usredsređeno na povezivanje ljudi.

Ambasador Austrije koja od 1. jula preuzima predsedavanje EU, rekao je da će prioriteti te zemlje biti politika susedstva i proširenja, bezbednost i migracije, uz moto "Evropa koja štiti".

"Jedan od glavnih izazova su migracije i unapređenje trgovine. Evropa mora da nađe mesto u toj globalnoj utakmici. Treba nam efikasnija, ujedinjenija i usredsređenija Evropa, Evropa koja se koncentriše na globalna pitanja", izjavio je Luteroti.

On je rekao i da je Bregzit "ozbiljna stvar" i da se "prvi put dogodilo da jedna zemlja želi da izađe iz EU".

"Iz EU izlazi 13% evropskog stanovništva. Naš zadatak je da finalizujemo sporazum, u oktobru će to morati da se okonča. Bitno je da se rastanemo na odgovoran način", dodao je austrijski ambasador.

Fabrici je kazao da EU ima ambiciju da bude predvidljiva i da je politika EU "dugoročna politika".

"Proširenje (EU) je važno. Proširenje je ponovo prioritet i dugoročni plan EU, ali i reforma evrozone i migracije. Poslednjih 12 meseci bila je vidljiva koordinacija, naročito tokom bugarskog predsedavanja", izjavio je Sem Fabrici.

Tanja Miščević je podsetila da je Srbija u ponedeljak na međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU dodavši da Srbija "ima još tri poglavlja u rukama država članica".

Na pitanje o dinamici otvaranja poglavlja, odnosno da li to znači da nema napretka kada je u pitanju vladavina prava, Miščević je rekla da ne bi bilo otvaranja poglavlja da nema napretka u vladavini prava.

"Pripremamo poglavlja 2 (slobodno kretanje radnika), 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), kao i paket od dva poglavlja – 14 (transport) i 21 (transevropske mreže)", rekla je Tanja Miščević.

Ambasador Bugarske je dodao da brzina procesa zavisi od brzine reformi.

Deceniju pošto je ušla u EU, Bugarska je 1. januara 2018. prvi put preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje Savetom EU, sa proširenjem Unije među prioritetima, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…