Od 2035. godine EU zabranjuje prodaju vozila na fosilna goriva

auspuh

 Brisel – Evropski parlament i članice Evropske unije postigli su dogovor da na teritoriji Unije od 2035. godine bude zabranjena prodaja novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila na fosilna goriva.

Savet EU i Evropski parlament su dogovor postigli u okviru pregovora o paketu zakona „Spremni za 55“ koji je predložila Evropska komisija, a koji do kraja decenije emisiju gasova sa efektom staklene bašte treba da smanji za 55%.

Evropski parlament je saopštio da je dogovor „šalje jasan signal uoči konferencije o klimatskim promenama COP27 da je EU ozbiljna i pogledu usvajanja konkretnih zakona kako bi se postigli ambiciozni ciljevi zacrtani u klimatskom zakonu„.

Prema podacima EU, saobraćaj je jedini sektor u kojem je emisija štetnih gasova u tri decenije od 1990. do 2019. porasla, i to za 33,5%.

Najveći zagađivač su putnička vozila, na koja u EU otpada 62 odsto ukupnog zagađenja ugljendioksidom u drumskom saobraćaju.

Ovo je istorijska odluka koja po prvi put postavlja smer za dekarbonizaciju, sa ciljevima 2025, 2030 i 2035. godine, i u skladu je sa našim ciljem klimatske neutralnosti do 2050. godine„, rekao je predsedavajući odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta Paskal Konfen.

On je dodao da će taj sektor, koji je trenutno zaslužan 16% ukupnih štetnih emisija u EU, do 2050. godine biti karbonski neutralan.

Prema sporazumu, već postojeći fondovi EU biće usmereni u tranziciju na automobile sa nultom štetnom emisijom i srodne tehnologije.

Sredstva će biti dodeljena i srednjim i malim preduzeća koja su deo lanca snabdevanja u automobilskoj industriji, kao i ranjivim regionima i zajednicama, navodi se u saopštenju parlamenta.

Takođe, navodi se da bi od odluke do kraja 2035. godine mogla da budu izuzeta mala preduzeća u automobilskoj industriji, čija proizvodnja u kalendarskoj godini ne premašuje 1.000 do 10.000 novih vozila, a da će ona koja godišnje prodaju manje od 1.000 vozila ostati izuzeta.

Veliki proizvođači automobila sa negodovanjem su primili odluku Saveta EU i parlamenta, prenosi Dnevni evropski servis.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…