Od 2030. u Danskoj se neće prodavati kola na dizel i benzin

Danska

Kopenhagen, 11. oktobar 2018. – Danska je najavila da će 2030. zabraniti prodaju novih kola sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i nada se da će do tada na putevima imati milion električnih i hibridnih automobila.

Sektor proizvodnje struje saopštio je da je spreman za te ambiciozne planove ali da industrija mora da obezbedi potrebnu infrastrukturu.

Obraćajući se parlamentu početkom oktobra premijer Lars Leke Rasmusen (Løkke Rasmussen) istakao je da "kola na benzin i dizel u Danskoj moraju da postanu prošlost. Budućnost je zelena". Kako je dodao, prodaja novih automobila na fosilno gorivo prestaće 2030.

Rasmusenov ministar energetike Lars Kristijan Lileholt (Christian Lilleholt) najavio je tu zabranu na vladinom savetu za klimu krajem septembra ali nije precizirao detalje.

"Za 12 godina zabranićemo prodaju novih automobila na dizel i benzin. A za 17 godina svaki novi automobil u Danskoj moraće da bude električni ili neka druga vrsta kola sa nultom emisijom", kazao je Rasmusen nagoveštavajući da će 2035. biti ukinuti hibridi.

Danski lider je podigao broj električnih vozila koji će biti na putevima 2030. rekavši da bi do tada moglo da bude milion električnih i hibridnih automobila. Takođe je priznao da "neće biti lako" povećati njihov broj na milion sa pola miliona, koliko sugeriše savet za klimatske promene.

U Danskoj trenutno ima nešto više od dva miliona automobila, tako da bi to predstavljalo polovinu broja privatnih kola, ako se ukupan broj u međuvremenu ne poveća.

Anders Stouge iz energetske kompanije Danska energija (Dansk Energi) reagovao je na Rasmusenovu najavu tvitujući da je "sektor električne energije sreman da podrži postepeni prestanak prodaje kola na dizel i benzin" i dodao da industrija mora da isporuči neophodnu infrastrukturu.

Prodaja električnih kola u Danskoj je posustala nakon što je vlada početkom 2017. ukinula podsticaje. U 2015. je registrovana prodaja 4.762 plug-in automobila, godinu dana kasnije 1.438 a 2017. samo 913.

U 2017. je prodaja električnih automobila pokrivala samo 0,4% danskog tržišta prema 5,3 odnosno 39% u Švedskoj i Norveškoj.

Upravo Rasmusenova vlada odlučila je da ukine oslobađanje od plaćanja naknade za registraciju za električne automobile umesto da plaća za šemu koja bi dovela do toga da 2022. broj električnih/hibridnih i "klasičnih" kola bude isti.

Sada će se danski premijer verovatno osloniti na poreske olakšice kako bi se ostvarili ambiciozni planovi. Pošto Danska nema svoju industriju automobila, zaračunavaju se uvozne takse koje su u prošlosti dostizale čak 180%.

Vlada će za nekoliko dana objaviti detaljne klimatske planove u kojima će biti navedeno koliko različiti sektori, poput transporta i poljoprivrede, moraju da smanje štetnu emisiju gasova.

Danska vlada se nada da će do 2050. sektor proizvodnje struje biti potpuno bez fosilnog goriva, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…