Od 2015. u Hrvatskoj više od 75 napada na novinare

Zagreb, Hrvatska

Zagreb, 30. oktobar 2016. – Kuća ljudskih prava Zagreb najoštrije je osudila napad na predsednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i novinara Sašu Lekovića, ističući da nije reč o izolovanom slučaju jer je od prošle godine zabeleženo više od 75 napada na novinare i novinarke u Hrvatskoj.

Posebno zabrinjava što je poslednji napad, diverzija na automobilu, imala za cilj nanošenje fizičkih povreda gospodinu Lekoviću. Uzimajući u obzir težinu situacije, Kuća ljudskih prava Zagreb zahteva hitnu i neodložnu reakciju policije i državnog tužilaštva. Svaki napad, a posebno fizički napadi na novinare i novinarke moraju biti hitno i temeljno istraženi, a počinioci sankcionisani.

Ovo nažalost nije izolovani incident, nego nastavak alarmantnog trenda napada na novinare i novinarke te medije. Tokom svog redovnog praćenja i beleženja događaja vezanih za kršenja medijskih prava i sloboda, Kuća ljudskih prava Zagreb je zabeležila ukupno 75 slučajeva fizičkih i verbalnih napada, pretnji i spoljnih pritisaka u 2015. i 2016. godini”, navodi se u saopštenju, a prenosi portal Civilno društvo..

Ističu da je na ozbiljnost situacije tokom posete Hrvatskoj proletos upozorio i Poverenik za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks naglasivši kako napadi na novinare i novinarke moraju biti tretirani s posebnom ozbiljnošću kao i  da institucije moraju poslati jasnu i jaku poruku o neprihvatljivosti takvog ponašanja u demokratskom društvu.

Nažalost, kao što svedoči i primer pretnji upućenih novinaru Goranu Borkoviću i redakciji portala Forum.tm, KLJP upozorava da hrvatske institucije, pre svega policija i državno tužilaštvo, ne pristupaju ovom problemu ozbiljno.

Hrvatska je dužna i shodno članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima preduzeti sve aktivne mere kako bi stvorila i osigurala podsticajno okruženje za slobodu izražavanja. To nužno podrazumeva i zaštitu novinara i novinarki od napada kao što je to dodatno naglašeno u Preporuci Odbora ministara Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika”, ističu iz Kuće ljudskih prava Zagreb.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…