Od 1. oktobra brži, jeftiniji i lakši postupak nostrifikacije diploma

Centar u kome će naši mladi stručnjaci sa završenim fakultetom u inostranstvu moći da nostrifikuju diplomu radi zapošljavanja u Srbiji, počeće da radi 1. oktobra 2015. godine, a iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavljuju da će postupak priznavanja diploma biti brži, jeftiniji i lakši.

Priznavanje diploma radi zapošljavanja do sada je bilo povereno univerzitetima i dešavalo se da nostrifikacija strane isprave ne može da se završi na primer na državnoj visokoškolskoj ustanovi ali uz visoku cenu može na privatnoj.

Takođe, postupak je ponekad trajao godinama, pa su mnogi mladi, odlični studenti, odustajali od povratka u Srbiju.

ENIC/NARIC Srbija (Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih isprava i priznavanje u svrhu zapošljavanja), posebna je jedinica pri Ministarstvu i zvanično će početi da radi početkom oktobra, dok će akademsko priznavanje, u svrhu daljeg obrazovanja, ostati u nadležnosti univerziteta.

Očekujemo da će rok priznavanja biti znatno kraći„, rekla je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zorana Lužanin i podsetila da je Zakonom o visokom obrazovanju rok za priznavanje diplome 90 dana, od dana prijema urednog zahteva.

Lužanin najavljuje da će i cena postupka priznavanja biti neuporedivo manja.

Do sada su studenti za tu stavku izdvajali od nekoliko hiljada dinara do nekoliko hiljada evra, pa je za fakultete to bio dobar izvor prihoda. Lužanin ističe da je osim rokova i cene, problem bio i što se prilikom priznavanja tražio isti ili sličan studijski program.

Lužanin je i istakla da će u samom postupku nostrifikacije raditi, između ostalih, ocenjivači studijskog programa.

Po pravilniku, koji treba da bude donet narednih sedam do deset dana, biće preporuka da ocenjivači budu sa tri različita univerziteta.

Takođe, predviđeno je, kada se prizna diploma, a nema je u listi zvanja, da se to zvanje automatski uvrsti u listu, sa kompetencijama koje donosi svršeni student, rekla je Lužanin i dodala da je u toku obuka za ocenjivače.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…