Očuvanje mira ključni motiv za evropske integracije

Očuvanje mira velika je motivacija Zapadnog Balkana na putu ka EU ali ono ne treba da se kao ključna vrednost EU uzima zdravo za gotovo, rekao je 18. marta šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

On je na međunarodnom skupu o evropskim integracijama regiona u Beogradu ocenio da je ostvaren veliki napredak u odnosima zemalja regiona. Na skupu je ukazano i da su Zapadni Balkan i odnosi zemalja regiona sa Rusijom važni za stabilnost cele Evrope. Kada je reč o integraciji Srbije u EU, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da se čeka još odoborenje Hrvatske za otvaranje poglavlja 23 i 24.
 
"Nekad ljudi kao opravdanje za evropske integracije kažu da Srbija nema alternativu. Ne mislim da je to dovoljno opravdanje za taj veliki poduhvat, niti mislim da je to dobra motivacija. Zemlje regiona poput Srbije koje su izašle iz haosa i samodestrukcije 90-ih godina prošlog veka, već imaju ogromnu motivaciju da idu ka EU", naveo je Devenport.
 
Na međunarodnom skupu o evropskim integracijama regiona, Devenport je rekao da EU sebi ne sme da priušti da uzme zdravo za gotovo dostignuća u očuvanju mira koja su dovela do toga da je rat medju zemljama nezamisliv, a to posebno treba imati na umu kada se govori o Zapadnom Balkanu.
 
Šef Delegacije EU u Srbiji je ocenio da je postignut veliki napredak u odnosima zemalja regiona.
 
"Ostvaren je ogroman napredak bilateralnih odnosa Srbije sa drugim zemljama u prethodnim godinama. Ko bi pre dve ili tri godine mogao zamisliti da će biti moguć taj nivo inkluzivne regionalne saradnje kroz proces Balkanske šestorke i Berlinski proces", rekao je Devenport.
 
Dodao je da je sada izazov da se tom okviru "da mesa", i ocenio da je to moguće.
 
"Srbija je potrebna Evropi, Evropska unija neće biti kompletna bez Srbije, i drugih zemalja Zapadnog Balkana, a postoji potreba za članice EU da vide da zemlje regiona daju doprinos i bezbednosti i prosperitetu", rekao je Devenport.
 
On je istakao da pripreme za poglavlja deluju kao isključivo birokratski zadatak, ali da to nije tako jer je izrada akcionih planova za poglavlja 23 i 24 iziskivala "do sada nezabeležen nivo konsultacija sa civilnim društvom", i dodao je da je priprema planova samo početak ostvarivanja ključnih ciljeva i efikasnih reformi.
 
Savetnik predsednika Francuskog instituta za medjunarodne odnose IFRI Dominik David (Dominique David) ocenio je da su Zapadni Balkan i odnosi zemalja regiona sa Rusijom važni za stabilnost cele Evrope.
 
"Ukrajinska kriza je potresla ceo kontinent i podsetila da odnosi EU i Rusije odredjuju u velikoj meri stabilnost kontinenta. U tim odnosima pitanje Balkana i odnosi koje neke zemlje poput Srbije održavaju sa našim velikim istočnim susedom igraju veliku ulogu", rekao je stručnjak IFRI.
 
David je rekao da put u EU nekada deluje dug, ali da treba misliti i o tome da region treba Evropskoj uniji nešto i da pruži tokom tog procesa. Naveo je da Evropsku uniju pored kriza potresa i manjak samopouzdanja i da zemlje koje teže da se priključe i koje vide dostignuća Unije mogu i u tom pogledu da daju podršku.

Izvor: Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…