1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Očekuje se da sudovi budu rasterećeniji

Očekuje se da sudovi budu rasterećeniji

Dragomir Milojević

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević izjavio je 10. marta da očekuje da će sudstvo biti rasterećenije stupanjem na snagu novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju i kada notari preuzmu u nadležnost ostavinske postupke.

Milojević je predstavljajući godišnji izveštaj o radu sudova u Srbiji rekao da iz godine u godinu raste procenat rešavanja takozvanih starih predmeta. U sudovima opšte nadležnosti u 2015. se radilo na 3,43 miliona starih predmeta a na kraju godine ostalo je u radu 1,68 miliona. Milojević je podsetio da je 1. jul rok da se reše krivični predmeti stariji od pet godina i stariji od 10 godina u parnici.

"Nadamo se da će novi Zakon o izvršenju i obezbednjenju koji stupa na snagu 1. juna malo rasteretiti sudstvo, ukoliko bude onako kako je zakonodavac predvideo, da će dosta predmeta biti završeno preko privatnih izvršitelja ili na drugi način", rekao je Milojević na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li građani koji duguju javnim preduzećima mogu da očekuju oprost dugova, Milojević je rekao da od 1. juna ako poverioci budu neaktivni i u roku od tri meseca se ne izjasne da li žele da se promeni način izvršenja i nastavak postupka, smatraće se da je poverilac odustao i uslediće obustava naplate duga.

"Poverioci su neaktivni, posebno mislim na javna preduzeća. Mislim da ni oni nemaju pravu evidenciju o tome. Ti predmeti se u sudu više vode elektronski nego što fizički postoje", naveo je Milojević.

On je objasnio i da se Zakonom o javnim beležnicima predviđa da od maja notari preuzmu vođenje ostavinskih postupaka, a takvih predmeta trenutno ima oko 150.000, što bi trebalo da utiče na rasterećenje sudova.

"Od skoro 1,8 miliona (nerešenih parničnih) predmeta negde oko 1,5 miliona su komunalni predmeti. To su neplaćene raznorazne dažbine – infostan, struja, televizija. Imamo tih starih predmeta više od 10 godina u izvršenjima", naveo je Milojević.

On je ocenio da će se stupanjem na snagu Zakona o izvršenju i obezbednjenju "balasta" osloboditi ceo sudski sistem.

Predstavljajući godišnji izveštaj o radu sudova u Srbiji Milojević je rekao da prema statističkim podacima sudovi u 2015. godini imaju više nerešenih predmeta u odnosu na prethodnu godinu, ali da je činjenica i da je primljeno pola miliona predmeta više.

"Dakle, rešeno je 300.000 više predmeta… Kada se pogleda struktura predmeta, vidi se da se iz godine u godinu procenat rešavanja takozvanih starih predmeta povećava. Radi se o složenim predmetima, kako činjeničnim tako i pravnim", rekao je Milojević.

Prema njegovim rečima u sudovima opšte nadležnosti (apelacioni, viši i osnovni) u toku 2015. godne radilo se na 3,43 miliona starih predmeta, a na kraju godine ostalo je u radu 1,68 miliona predmeta.

On je rekao da ti podaci, prema njegovoj oceni, govore da su sudije dobro radile.

"U onu brojku od oko 1,6 miliona starih predmeta ulaze i stari izvršni predmeti. Tako da kada se pogleda sudeća materija, taj broj je daleko manji", naveo je on.

Milojević je kazao da u sudovima opšte nadležnosti ima 193.378 predmeta starijih od 10 godina i da je od toga u osnovnim sudovima 190.663 predmeta, kao i da tu veliku brojku "vuku izvršenja".

On je kazao da je dat rok da se do 1. jula reše krivični predmeti stariji od pet godina i u parnici stariji od 10 godina.

Milojević je kazao da nije reč o zabrinjavajućoj brojci starih predmeta, ali da te predmete "treba svesti na razumnu meru".

Prema podacima iz analize rada sudova, u svim sudovima u Srbiji na početku 2015. bilo je 2,83 miliona nerešenih predmeta. Tokom 2015. je primljeno 2,13 miliona predmeta pa je ukupan broj predmeta u radu bio 4,93 miliona. U toku 2015. je rešeno 2,08 miliona predmeta a ostalo je nerešeno 2,88 miliona.

Govoreći o radu disciplinskih organa Visokog saveta sudstva, Milojević je kazao da je u 2015. godini bilo 956 disciplinskih prijava protiv sudija.

"U 2015. godini razrešene su dve sudije. U toku ove godine razrešena su dužnosti dva predsednika suda – u Valjevu i Osnovnog suda u Beogradu", naveo je on.

Milojević je naveo i da je od 16 predmeta vezanih za uzbunjivače rešeno 12.

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…