OCD pozivaju Poverenika da ispita da li je SNS zloupotrebila podatke građana

Foto: pixabay.com

Beograd – 16 organizacija civilnog društva Srbije uputilo je zahtev Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da sprovede inspekcijski nadzor nad radom stranaka vlasti.

Nadzor se traži zbog sumnje da su obrađivale lične podatke birača na način koji je suprotan odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U zajedničkom saopštenju tih organizacija navedeno je da Poverenik treba da izvrši i kontrolu rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zbog sumnje da su podaci birača iz Jedinstvenog biračkog spiska dati Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i drugim partijama.

U javnost su dospeli spiskovi za koje postoji razumna sumnja da su ih koristili članovi i aktivisti SNS tokom izbornog dana na lokalnim izborima održanim 2. juna u većem broju lokalnih samouprava u Srbiji. Ti spiskovi „sadrže veliki broj ličnih podataka građana kao što su ime, prezime, adresa stanovanja, broj biračkog mesta na kojem je birač upisan u birački spisak, brojevi fiksnih i mobilnih telefona, podatak da li je birač izašao na glasanje„, stoji u saopštenju.

Dodaje se da nađeni spiskovi sadrže i komentare aktivista SNS o tome da li su birači simpatizeri SNS ili nisu, da li su se odselili u inostranstvo i slično.

Saopštenje su potpisale sledeće organizacije civilnog društva:

 1. Beogradski centar za ljudska prava
 2. Inicijativa mladih za ljudska prava
 3. Građanske inicijative
 4. Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
 5. Centar za dostojanstven rad
 6. ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima
 7. IAN Međunarodna mreža pomoći
 8. Partneri Srbija
 9. CRTA
 10. Slavko Ćuruvija fondacija
 11. PIN Psychosocial Innovation Network
 12. Helsinški odbor za ljudska prava
 13. FemPlatz
 14. A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
 15. Nezavisno udruženje novinara Srbije
 16. Centar za pravosudna istraživanja CEPRIS

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…