1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. OCD: Obustaviti javne uvide dok traje vanredna situacija

OCD: Obustaviti javne uvide dok traje vanredna situacija

civilno društvo

Beograd, 04. decembar 2020. – Više organizacija civilnog društva zatražilo je od Vlade Srbije, nadležnih ministarstava, Beograda i lokalnih samouprava da zbog epidemije kovida-19 bez odlaganja obustave sve postupke javnog uvida u planske akte i sve postupke procene uticaja na životnu sredinu, do ukidanja vanredne situacije.

U uslovima vanredne situacije, kada postoji opravdan rizik od zaraze učesnika javnih konsultacija, neophodno je obezbediti dosledno poštovanje načela učešća javnosti koje je promovisano Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su postupci koji se sprovode bez učešća javnosti protivzakoniti i primeri su direktnog kršenja garantovanih prava javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka.

Nakon smirivanja epidemiološke situacije i ukidanja vanredne situacije potrebno je omogućiti sprovođenje javnih konsultacija i javnih rasprava uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Grupa nevladinih organizacija posebno zahteva od grada Beograda da odmah  obustavi postupke javnog uvida u nacrte planova detaljne regulacije za deo Makiškog polja i prostorne celine Kosančićev venac, jer ne postoje uslovi da se javni uvid sprovode u skladu sa zakonom.

Ignorisanje ovih zahteva predstavljalo bi grubo kršenje demokratskih načela i direktno izlaganje građana rizicima od zaraze korona virusom, navodi se u saopštenju koje su potpisali Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa Pravo na vodu, Ne davimo Beograd, Organizacija za političku ekologiju Polekol i Regulatorni Institut za obnovljivu energiju – RERI.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…