OCCRP: Pretraživač za novinare – ID Search

Nova OCCRP platforma novinarima i drugim istraživačima omogućava da pretražuju više od dva miliona javno dostupnih dokumenata.

Projekat izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), neprofitna mreža centara za istraživačko novinarstvo u Evropi i Evroaziji, pokrenuo je novu platformu koja novinarima i drugim istraživačima omogućuje da pretražuju više od dva miliona javno dostupnih dokumenata.

Platforma pod nazivom ID Search nudi niz opcija za pretragu dostupnih dokumenata, koji uključuju arhive korporacija, sudske spise, novinske izveštaje, izveštaje međunarodnih agencija, biltene trgovačkih asocijacija, podatke o javnim nabavkama i drugo.

Platformu je moguće pretraživati po određenom pojmu ili imenu ili po vrsti dokumenta, te sortirati po zemlji porekla.

Svi dokumenti su povezani i sa listama traženih osoba i međunarodnih sankcija, tako da je moguće identifikovati osobe umešane u organizovani kriminal ili korupciju.

Za one koji žele pratiti sve objave koje uključuju određeno ime ili pojam, moguće je programirati i e-mail obaveštenja svaki put kada se ono ponovo spomene. Dokumenti se ažuriraju svaka 24 sata.

Nova platforma je deo OCCRP projekta Investigative Dashboard, kompleksnog sistema za pronalaženje, analizu i vizualizaciju podataka koji koristi više od 4000 istraživača širom sveta.

Izvor: Media.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…