Obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije

sudijski čekić

Advokatska komora Srbije organizuje protest sa obustavom rada advokata na celoj teritoriji Srbije počev od srede 17.09.2014. godine do ispunjenja zahteva.

Advokati Srbije donose odluku o protestu zbog donošenja neustavnih zakona i odbrane ustavnog položaja advokature koji je ozbiljno ugrožen uspostavljanjem monopola javnih beležnika i njihovog ekskluzivnog prava da sačinjavaju određene ugovore i isprave, čime se suštinski ograničava sloboda ugovaranja i pravo građana na pravnu pomoć koju na osnovu čl. 67. Ustava može pružati samo advokatura i jedinice lokalne samouprave, ali ne i javni beležnici – što znači da su neustavne sve odredbe zakona prema kojim javni beležnici daju pravne savete građanima i sačinjavaju ugovore.

Država ne može davati ovlašćenja javnim beležnicima da zastupaju stranke pred sudom povodom isprava koje su ti javni beležnici sačinili. Ovo posebno zato, što je prisutan očigledan konflikt interesa posebno u dvostranim ili višestranim ugovorima. Koju će od stranaka javni beležnik zastupati povodom zapisa koji je sačinio?

Kada je već došlo do suda, očigledno je da postoje u samom startu različita tumačenja odredaba zapisa. U tom slučaju, bilo bi nemoralno da javni beležnik zastupa neku od stranaka kojima je prilikom sačinjavanja zapisa bio zajednički savetnik. Osim toga, shodno Ustavu Srbije i drugim procesnim zakonima, ovo pravo pružanja pravne pomoći je rezervisano isključivo za advokaturu i jedinice lokalne samouprave.

Opširnije o obustavi rada advokata u Srbiji možete pročitati na sajtu pravne baze Paragraf Lex i Advokatske komore Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…