Obrazovanjem do ravnopravnog sveta bez nasilja

25.novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama

Beograd – Danas je 25. novembar Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama. Samo u toku ove godine do današnjeg dana ubijeno je 25 žena i devojčica.

Mi muškarci, koji nismo takvi, u solidarnosti sa svim ženama koje trpe nasilje glasno kažemo STOP nasilju.

Femicid je i u ovoj godini nastavljen. Javnost je sa pravom često bila uznemirena. Pogotovo je sve uznemirilo i šokiralo ubistvo male Petre. Država i dalje ne prepoznaje nasilje prema ženama kao ogroman društveni problem. Još uvek nije napravljen sistem za prikupljanje informacija o ubijenim ženama, već to i dalje rade koleginice iz ženskih organizacija čitajući medije i portale.  Sva ova ubistva su počinili partneri, bivši partneri ili supružnici i tome se mora stati na put.

Ono što dodatno zabrinjava je da su, od pomenutih 25 femicida, ubice izvršile osam samoubistava i šest pokušaja samoubistava.

U 2021. je bilo 26 femicida, od čega je pet praćeno samoubistavom ubice, dok je u 2020. od ukupno 29 femicida, 10 pratilo samoubistavo ubice. U periodu od 2017. do 2020. godine, tri četvrtine učinilaca je nakon femicida pokušalo ili izvršilo samoubistvo, pokazuje publikacija “Analiza slučajeva femicida vatrenim oružjem” (UNDP, 2021).

Pretnje učinioca nasilja samoubistvom predstavljaju takođe obrazac zlostavljanja intimnih partnerki.  To se naročito odnose na situacije kada žrtva napusti nasilnika pa on koristi manipulativne pretnje samoubistvom kako bi povratio kontrolu nad njom. Ljubomorom se ne pokazuje ljubav i zato niko nema pravo nikome da oduzme život.

Muškarci potražite pomoć i ne koristite pretnje samoubistvom kao dodatni vid nasilja prema partnerkama.

Znamo da u patrijahalnom okruženju muškarci, od rođenja, trpe pritisak da budu muškarci i dok su živi trpe taj pritisak – budi muško! U današnjem svetu uloga muškaraca je drugačija. Zato pozivamo sve muškarce da se menjaju i da ne budu ti koji misle da mogu fizičkom snagom ili psihološkim maltretiranjem rešiti bilo koji problem u međusobnim odnosima.

Potrebni su nam programi obrazovanja za dečake i mladiće. Njima se niko ne bavi. Oni su ti koji ovaj muški svet treba da pretvore u svet ravnopravnosti.

Na žalost Ministarstvo prosvete je propustilo priliku da reaguje i zabrani izmene udžbenika biologije za VIII razred. Primećujemo da svaki oblik govora o seksualnosti u školama – u prirodnim ili društvenim naukama – nije poželjan, pa utoliko ne treba da bude ni dozvoljen. Zato tražimo podršku programima za srednjoškolce i starije osnovce na temu rodne ravnopravnosti.

Znamo da su seksualno uznemiravanje i zlostavljanje i svi drugi oblici nasilja nad ženama prisutni svuda – unutar različitih profesija, svih nacionalnih, etničkih ili socijalnih grupa. Mi muškarci koji nismo takvi podižemo glas protiv nasilja i kažemo da ćemo uvek ženama biti najsnažnije ohrabrenje i oslonac. Aktivno ćemo se boriti protiv relativizacije, osporavanja i pitanja kao što su “Zašto se sada javila, Šta je čekala tolike godine, Šta je sa njim tražila?

Takozvane priče iz muške svlačionice, osvetnička pornografija, posmatranje žena kao objekta, komentarisanje izgleda i oblačenja, normalizovanje seksualnog nasilja kroz rečenice: “Dobila je šta je tražila ili Sama je kriva” zvono su za uzbunu.

Neophodno je da, kad čujemo ove rečenice ili prepoznamo nasilno ponašanje, reagujemo, upozorimo i zatražimo odgovornost. I to ne samo nasilnika, već i svih koji ga štite i pomažu mu.

Menjajte se muškarci. Ne budite nasilni. Poštujte žene!

****

O inicijativi „Ne posmatraj. Reaguj!“

Inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Oni su se potpisujući povelju “Muškarci protiv nasilja nad ženama” obavezali da će reagovati na svako ispoljavanje nasilja i da nikada neće posegnuti za bilo kojom vrstom nasilja prema ženama – fizičkom, verbalnom, seksualnom, psihološkom, ekonomskom ili nekom drugom.

Potpisujući povelju inicijativi se mogu priključiti svi drugi muškarci koji dele vrednosti nenasilja i poštovanja ženskih prava.

Priključite se našoj Viber zajednici

O nasilju nad ženama

Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.

Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

  1. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patria, Minerva i Maria Tereza), koje su ubijene od strane diktatora Dominikanske Republike Rafaela Trujilla. 25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvoj konferenciji feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanoj u Bogoti 1981. godine. Na konferenciji, žene su govorile o nasilju u porodici, silovanju i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum takođe ozačava početak kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…