Obradović: Niko nema pravo da novinarima preti

Vukasin Obradović

Beograd, 30. mart 2021. – Srpska napredna stranka (SNS) i Aleksandar Vučić izlažu novinare stalnoj presiji, držeći ih na ivici žileta, izjavio je FoNetu novinar Vukašin Obradović.

Obradović je ukazao da Vučić poziva da se novinari zaštite u isto vreme kada se u Skupštini vodi žestoka kampanja protiv novinara Krika.

Upitan kako je shvatio Vučićevu preporuku državnim i partijskim zvaničnicima da novinarima govore „da izmišljaju, ne govore istinu i da su licemerni„, ali da „niko nema pravo da novinarima preti“, Obradović je ocenio da je po sredi „jedna vrlo opasna igra„.

Kako je objasnio u serijalu razgovora Presstup,  ona ima za posledicu da novinari Krika i drugih redakcija koje nisu pod kontrolom vlasti rade pod ogromnim pritiskom.

Prema tumačenju Obradovića, to znači da se novinari Krika i drugih redakcija „mogu verbalno napadati i kritikovati zbog onog što rade„, ali ne tako što će sutra „neki čovek koji će poverovati da su oni strani plaćenici, izdajnici i da rade protiv države, hteti da uzme sam pravdu u svoje ruke i počini nešto što smo imali prilike da gledamo svih ovih godina„.

On je upozorio da je reč ne samo o profesionalnom, već i  bezbednosnom pritisku, jer novinari, hteli ili ne, moraju da razmišljaju kako se reči poslanika SNS Aleksandra Martinovića, Biljane Pantić Pilje ili nekog trećeg „prelamaju u glavi običnih ljudi koji ne raspolažu svim informacijama„.

Obradović smatra da je izlazak novinarskih i medijskih udruženja iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara „vrlo opravdan“ i konstatovao da je ta radna grupa „prosto jedan marketinški potez“ vlasti.

Ono što bi trebalo preduzeti i od čega će zavisiti efekat tog poteza, napominje Obradović, jeste da li novinarska i medijska udruženja, bar ona koja su izašla iz Radne grupe, planiraju neke korake koji će imati konkretne veze sa bezbednošću novinara, „ali ovog puta bez učešća države„.

Komentarišući izveštavanje medija povodom slučajeva za koje se sumnja da su sebi sadrže elemente silovanja ili seksualnog uznemiravanja, on je rekao da zna kroz kakvo su „maltretiranje prošle žrtve u slučaju Pahomije, i u sistemu i van sistema„.

Podsetio je da su dečaci koji su optužili vladiku Pahomija za seksualno zlostavljanje „desetak puta“ davali razne iskaze o tome šta se zaista desilo, da su morali su da se suoče sa počiniteljem i da su bili izloženi „različitim pogledima“ u sredini u kojoj žive.

Mediji moraju da paze da u tako delikatnim situacijama ne doprinose daljoj viktimizaciji žrtava, poručio je Obradović, jer njih „zaista čeka vrlo težak put kroz institucije„.

Kako je podsetio, silovanje ili seksualno uznemiravanje su najteže dokaziva dela i podrazumevaju niz „vrlo neprijatnih situacija kroz koje će proći i Danijela Štajnfeld i sve žrtve Miroslava Aleksića„.

Na pitanje da li opozicija traži „oslobađanje“ medija zbog iskrene brige za stanje medijske scene ili zarad sopstvenih političkih ciljeva, Obradović je odgovorio da je legitiman stav opozicije da traži veću zastupljenost u programima javnih servisa i drugih medija.

Misli, međutim, da bi opozicija u prvi plan trebalo da stavlja informisanje građana, „a tek onda sopstveno učešće u tom programu„.

Društvu su potrebne političke emisije u kojima ćemo prisustvovati dijalogu vlasti i opozicije, ali su za politički život i formiranje javnog mnjenja, napominje Obradović, neophodni mediji koji će izveštavati o temama od javnog značaja.

Koji će, kako je precizirao, građanima pružiti sve potrebne informacije da mogu da procenjuju kakva je situacija u društvu i kakve odluke da donose.

Govoreći o novinarskoj solidarnosti, Obradović je zapitao šta učiniti u situaciji „kada preko puta sebe imate nepomirljive učesnike u krugu koji bismo nazvali mediji i novinari i koji među sobom kao da vode bitku do istrebljenja, a ne da pripadaju istoj branši„.

On je istakao da unutar „bloka koji nije pod kontrolom vlasti“ postoji određena vrsta solidarnosti, ali mu se čini da nedostaje da se ta solidarnost iskaže u „zajedničkom delovanju„.

Pod hitno“ treba razgovarati o tome kako da se zajednički štite mediji koji se nalaze na „direktnom udaru i režimskih medija i političara iz vladajućih struktura„, zaključio je Obradović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…