Obradović: Legitimitet medijske strategije doveden u pitanje

Vukašin Obradović

Beograd, 10. januar 2018. – Da li će i kako Medijska koalicija učestvovati u javnoj raspravi o nacrtu medijske strategije nakon što je suspendovala dijalog sa Vladom još uvek je neizvesno, ali bez tog dijaloga mogao bi da bude ugrožen legitimitet najvažnijeg medijskog dokumenta, upozoravaju pojedini predstavnici struke.

Ono što je izvesno jeste da je sledeći potez na predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima – da se izjasne o stavu Medijske koalicije i njihovim konkretnim zahtevima.

Na samom početku ove godine Medijska koalicija donela je oštru odluku – da suspenduje dijalog sa Koordinacionim telom Vlade Srbije za saradnju sa medijima jer u ostavljenom roku – do kraja 2018. godine vlast nije ispunila nijedan od njihovih zahteva – da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, ponižavaju i etiketiraju novinare, da se usvoji pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja, da se poštuju postojeći zakoni i rešenja o pristupu informacijama od javnog značaja.

Uporedo sa formulisanjem ovih zahteva, radna grupa za izradu Medijske strategije Srbije do 2024. godine, u kojoj su takođe učestvovali predstavnici medijske koalicije kao i drugih novinarskih udruženja, predala je nacrt tog dokumenta Vladi Srbije i sada se očekuje da nadležno Ministarstvo kulture i informisanja pregleda nacrt i otvori javnu raspravu.

Novinar Vukašin Obradović, koji je predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u radnoj grupi za izradu medijske strategije, a NUNS je ujedno i član Medijske koalicije, smatra da ishod te javne rasprave zavisi od učešća Medijske koalicije.

Sada se postavlja kao ključno pitanje – kako će izgledati javna rasprava o nacrtu medijske strategije ukoliko Medijska koalicija ostane pri stavu o prekidu saradnje sa Vladom Srbije. Takva javna rasprava, bez predstavnika Medijske koalicije, bez obzira što oni jesu učestvovali u izradi ovog dokumenta, izgubila bi veliki deo legitimiteta“, zaključuje Obradović u razgovoru za Danas.

On ističe i da je se sada očekuje „rasplet“ u zamrzavanju odnosa predstavnika države i medija a da je nastavak dijaloga moguć jedino ako Vlada ozbiljno razmotri zahteve na kojima insistira koalicija.

Ti zahtevi su praktično bili uslov da koalicija delegira predstavnike u radnu grupu za strategiju, a oni nisu ispunjeni. Sada je na Vladi Srbije da preduzme korake kako bi izašla iz ove pat pozicije, oni moraju da daju konkretan odgovor“, naveo je Obradović.

Tanja Maksić iz Asocijacije onlajn medija, koja je kao član Medijske koalicije stala uz odluku da se zamrzne dijalog, ističe za Danas da se još uvek nije razmatralo kako bi taj potez mogao da utiče na usvajanje medijske strategije i da je za sada to odvojen proces.

Nismo još uvek u okviru koalicije pričali o tome kako ćemo se odnositi prema usvajanju medijske strategije. U nacrtu strategije su svakako upisana sva rešenja koja smo mi videli kao bitna, o tome će se tek odlučivati. Mi smo odlučili da suspendujemo proces sa Koordinacionim telom za medije jer se ono pokazalo kao neefikasno. Ono je i formirano da bi se, bez čekanja na usvajanje nove medijske strategije, rešili neki problemi koji su akutni za medije, a to se nije desilo“, upozorava Maksić.

Ona je naglasila da je sada važno kako će se država odnositi prema problemima na koje je koalicija ukazala, a da je medijska strategija u drugom, dugoročnom planu.

Sve ono što smo mi izlistali kao akutne probleme na medijskoj sceni koji bi trebalo da se rešavaju i pre donošenja strategije, nije rešeno, i te kako je aktuelno. Krajem godine imali smo neke drastične slučajeve napada na novinare, a bez institucionalnog odgovora. Mi tražimo da institucije rade svoj posao, a ne da nekakvo koordinaciono telo pregovara sa nama“, naglasila je Maksić, dodajući da se za sada očekuje konkretan odgovor Vlade.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…