Obradović: Građani da konsultuju svoju svest i savest i angažuju preostale rezerve dostojanstva

Beograd, 05. oktobar 2020. – Uzbunjivač iz “Krušika” Aleksandar Obradović dobio je priznanje “Hrabri glas”.

Priznanje “Hrabri glas”Crta dodeljuje za građansku hrabrost i aktivizam.

Obradović je odlučio da podigne glas i samo on zna kakve posledice trpi zbog toga. Privid istrage protiv njega prepliće se s prividom rada institucija uopšte; njegovo otkrivanje afere “Krušik” zbunilo je matriks u kome žive građani u Srbiji.

Dok jedni lamentiraju nad dometima oktobarskih promena, drugi ih relativizuju, treći banalizuju. U svemu tome, jedan čovek odbio je da ćuti, gleda svoja posla, čeka da i ovo prođe… Njegov krik savesti daleko je odjeknuo “u ovoj imitaciji države”, gde je istina, kako i sam kaže, pojam rastegljiv kao žvaka.

Od trenutka kada ste izašli iz pritvora, da li Vas je iko od nadležnih organa kontaktirao i da li imate informacije u kojoj fazi je istraga?

Više javno tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal protiv mene vodi postupak za odavanje poslovne tajne, za šta je predviđena kazna zatvora od 2 do 10 godina. Koliko mi je poznato, sav napor tužilaštva i angažovanih operativaca bezbednosnih službi u istrazi usmeren je na kreiranje slučaja na osnovu prikupljanje tehničke dokumentacije pronađene na poslovnom računaru i oduzetim eksternim memorijskim uređajima. Završeno je veštačenje dokumenata, a nekoliko namenski formiranih komisija u Krušiku i resornom ministarstvu dalo je svoje mišljenje.

U toku ove nedelje izjave u tužilaštvu bi trebalo da daju generalni direktor fabrike „Krušik“ i državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Stvara se privid da se postupak konačno pokreće sa mrtve tačke. Tehnička dokumentacija nikada nije bila predmet mog interesovanja, niti su ikada jedna stranica ili crtež, koji su bili između ostalog deo radne obaveze i zadatak od neposrednog rukovodioca, prosleđeni ikome. Mene je isključivo zanimala dokumentacija ekonomsko finansijsko-komercijalne prirode koja je dokazivala poslovanje protiv ekonomskih interesa fabrike i osnovnih tržišnih principa, za šta postoji ogromna arhiva o kojoj će svoj sud dati Tužilaštvo za organizovani kriminal. Ne očekujem da će se za vreme ove vlasti tužilaštvo ozbiljno baviti utvrđivanjem činjenica i otkrivanjem svih aktera, osim ukoliko ovaj slučaj ne bude sredstvo za unutarstranačke obračune u vladajućoj partiji.”

Razgovor Milijane Rogač, u celosti, možete pročitati na portalu Istinomer.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…