1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Obnovljivi izvori energije pretvoreni u obnovljive izvore profita pojedinaca

Obnovljivi izvori energije pretvoreni u obnovljive izvore profita pojedinaca

Regionalna konferencija o malim hidroelektranama

Podgorica, 18. jul 2018. – U Crnoj Gori obnovljivi izvori energije pretvoreni su u obnovljive izvore profita pojedinaca koji su povezani sa vlašću, a građani plaćaju cenu njihovog bogaćenja kroz račune za struju, ocenila je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković.

Ona je, na regionalnoj konferenciji o malim hidroelektranama – evropski standardi i praksa u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, koju je organizovao MANS, kazala da se u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini dešavaju slične prakse kada su u pitanju male hidroelektrane.

Sa jedne strane, u svakoj od te tri države vlasnici malih hidroelektrana su ljudi koji su blisko povezani sa donosiocima odluka, odnosno sa vlašću. U svakoj od te tri države postoje subvencije vlasnicima malih hidroelektrana, koje vraćaju svi građani i iskazuju se na njihovim računima za električnu energiju“, navela je Ćalović Marković.

Prema njenim rečima, u svakoj od te tri države, u procesu izgradnje tih malih hidroelektrana i nakon njihovog puštanja u funkciju, dešava se „izuzetna devastacija životne sredine i u nekim slučajevima nestaju i cele rijeke i to onemogućava život lokalnih zajednica“.

Sa druge strane, u svakoj od te tri države, država ima vrlo malo koristi. Iznosi koji su plaćeni za koncesije su mizerni u odnosu na subvencije koje im plaćaju građani, broj zaposlenih je izuzetno mali, čak porezi na profit u jednom veoma unosnom biznisu koji se plaćaju državi su veoma mali“, istakla je Ćalović Marković.

Ambasador Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da Evropska unija naglašava integrisanje mini hidroelektrana sa životnom sredinom, kako bi se, kako je naveo, minimizirao njihov negativni efekat po životnu sredinu.

Predstavnica Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, Dina Đorđević, kazala je da je taj Centar istraživao isplate u Srbiji od trenutka kada je investitor pokušao da isplaćuje novac i zarade od proizvodnje elektične energije u malim hidroelektranama pa do kraja 2017. godine.

„U tom perodu, za pet godina, Srbiji je isplaćeno više od 58 miliona eura. Zanimljivo je da je gotovo polovina tog novca, otišla paradoksalno, državi, odnosno malim hidroelektranama u vlasništvu Državnog javnog preduzeća i firmama povezanim sa vlašću, odnosno sa kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, navela je Đorđević.

Detaljan izveštaj sa regionalne konferencije možete pročitati na sajtu podgoričkog PR centra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…