Objavljeno kako će izgledati program javnog servisa tokom predizborne kampanje

Radio televizija Srbije

Beograd, 22. maj 2020. – Radio-televizija Srbije (RTS) objavila je kako će izgledati program javnog servisa tokom predizborne kampanje.

Javni servis navodi da će programska šema prilagođena izborima biti podeljena na urednički i obavezni deo.

Obavezni deo su emisije u kojima liste, čija je kandidatura na parlamentarnim izborima prihvaćena, imaju garantovan i ravnopravan vremenski prostor da predstave svoje planove, programe i ponudu biračima u razgovoru sa novinarima RTS ili dostavljanjem sopstvenog materijala pripremljenog za emitovanje.

Uslov da taj materijal bude emitovan je da zadovoljava tehničke i sadržinske standarde koje je propisalo uredništvo Javnog servisa, navodi RTS.

Obavezno predstavljanje lista na parlamentarnim izborima obaviće se u posebnim emisijama na Drugom programu televizije u trajanju od 30 minuta i u emisiji „Magazin“ na Prvom programu radija, a emisije će biti postavljene i na internet portal RTS, u posebnu rubriku posvećenu izborima.

Redosled će biti utvrđen žrebom u prostorijama RTS, u prisustvu predstavnika lista koji za to izraze želju, dan posle zaključivanja procesa proglašenja izbornih lista.

Urednički deo predizbornog programa na RTS su emisije na radiju i televiziji koje uređuju i vode novinari Javnog servisa i u koje se politički akteri, analitičari i kandidati pozivaju shodno novinarskim i profesionalnim normama, uz poštovanje važećih zakona i propisa.

Kriterijum za poziv u urednički deo predizbornog programa su urednička procena, dosadašnji status u parlamentu i rezultati na ranijim izborima, kao i istraživanja javnog mnjenja, a prednost imaju liste koje je prihvatila Republička izborna komisija (RIK).

U uredničkom delu televizijskog programa, RTS će izbore pratiti u emisijama „Upitnik„, „Oko„, „Četvrtkom u devet„, „Šta radite bre„, „Reč na reč„, kao i u Dnevniku 2, u posebno izdvojenom bloku za predizbornu kampanju.

Javni servis može u posebnom bloku u emisijama Dnevnik 2 i „Šta radite bre“ da emituje materijale koje dostave predstavnici izbornih lista, prema odluci urednika emisije.

U debatnim emisijama „Upitnik„, „Četvrtkom u devet„, „Oko“ i „Reč na reč“ urednici pozivaju učesnike na izborima i biraju teme za razgovor vodeći računa da zadovolje javni interes i obezbede maksimalnu ravnopravnost svih prijavljenih lista.

U televizijskoj debati „Reč na reč„, koju RTS radi u saradnji sa Cesidom prema već uobičajenim pravilima, učesnici imaju ravnopravne uslove i jednako vreme za odgovore na ista pitanja.

Učesnici u svim predizbornim emisijama na RTS dužni su da poštuju pravila debate, a RTS unapred najavljuje da će mikrofon biti uključen samo onom kandidatu kojem je moderator dao reč, kako bi se izbeglo da predstavnici lista u emisiji govore uglas, što onemogućuje birače da steknu dobar utisak o izbornoj ponudi, navodi Javni servis.

Učešće u televizijskim debatama na RTS nije zagarantovano i obavezno, a liste same odlučuju koga će poslati da ih zastupa ako su pozvane u debatu.

Prvi program Radio Beograda svakodnevno prati predizborne aktivnosti političkih stranaka i emituje izborne hronike u centralnoj informativnoj emisiji „Novosti dana„.

Utorkom i četvrtkom, počev od 28. maja, u terminu emisije „U središtu pažnje“ na Prvom programu Radio Beograda emitovaće se debatne emisije u kojima učestvuju predstavnici političkih stranaka čije je liste potvrdila RIK.

U ostalim informativnim emisijama RTS, kao i na internet portalu, predizborna kampanja pratiće se shodno odlukama uredništva Informativnog programa RTS, uz striktno poštovanje zakona i propisa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…