Objavljeno istraživanje o strategijama za održivo i uticajno izveštavanje o klimatskim promenama

novinar
Foto: pixabay.com

Beč – Međunarodni institut za štampu (IPI) je objavio istraživanje o strategijama za održivo i uticajno izveštavanje o klimatskim promenama, posmatrajući ulogu redakcija, ali i onih koji finansiraju medije.

Navode da se sve više medija bavi klimatskim i ekološkim temama a medijske redakcije nastoje omogućiti potrebne resurse i razviti kapacitete.

Istraživanje ukazuje da je za izveštavanje o klimatskim promenama potrebno više resursa, strategija, obuka i ulaganja kako bi se omogućilo da novinarska izveštavanja o ovoj temi dođu do publike i doprinesu pronalaženju mogućih rešenja za klimatsku krizu.

U istraživanju se analiziraju različiti pristupi medija prema proizvodnji i prenošenju vesti o klimi, kao i strategije za redakcije kako bi se efikasnije pokrivale klimatske teme. Istraživanje, takođe, identifikuje područja u kojima je podrška donatora najpotrebnija u izveštavanju o klimi i životnoj sredini, kao što je pomoć u transformaciji načina rada redakcija, izgradnja saradnje i partnerstva i slično.

Klimatske promene i uništavanje životne sredine utiču na svaki aspekt života, o čemu bi trebalo kontinuirano izveštavati. Neophodno je da novinari, kako se navodi, svojim izveštavanjem podsećaju publiku na naučne činjenice poput onih da klimatske promene mogu biti prouzrokovane ljudskim uticajem, te da neke od posledica mogu biti poplave, suše i druge prirodne katastrofe.

Ukazivanje na takve naučne dokaze, kako je navedeno, može pomoći u borbi protiv širenja dezinformacija o klimatskim promenama.

Autorka ovog istraživanja je izvršna direktorka Međunarodnog instituta za štampu Barbara Trionfi koja je rekla da je ovo bio način da se pruži podrška novinarima koji izveštavaju o klimatskim promenama i da im se pomogne da dođu do što većeg broja publike i ispune svoje potrebe za informacijama. Podsticanje ekološkog novinarstva, kako je navela, služi javnom interesu i predstavlja veliki izazov za novinarstvo.

Izvršni direktor Međunarodnog instituta za štampu Frane Maroević je rekao da ovo istraživanje postavlja temelje za strukturisanje i razvoj u pružanju podrške za izveštavanje o klimi i životnoj sredini, te da je potrebno omogućiti kvalitetno i nezavisno izveštavanje o klimatskim promenama. Potrebno je, kako je rekao, osigurati i bezbednost novinara koji su napadnuti zbog otkrivanja ekoloških zločina ili iznošenja naučnih činjenica o klimatskoj krizi.

Istraživanje je objavljeno u saradnji sa Novim institutom: Centrom za ekološke humanističke nauke (NICHE) Univerziteta u Veneciji, preneo je portal media.ba.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…