Objavljeno drugo, dopunjeno izdanje publikacije „Evropsko pravo ljudskih prava“

Evropski sud za ljudska prava

Beograd – Objavljeno je drugo, dopunjeno izdanje publikacije „Evropsko pravo ljudskih prava“, autora Ivane Krstić i Tanasija Marinkovića, profesora na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Publikacija pruža sveobuhvatan pregled organizacije i nadležnosti Evropskog suda za ljudska prava (ESLjP), postupaka pred ESLjP i osnovama njegove jurisprudencije.

Dodatno, publikacija rasvetljava pravnu prirodu evropskog prava ljudskih prava, primere dobre prakse u Republici Srbiji, status Evropske konvencije o ljudskim pravima (EKLjP) u domaćem pravnom sistemu i odlukama Ustavnog suda kojima se potvrđuje obavezna i interpretativna snaga konvencijskog prava.

Publikacija je uvrštena u obaveznu literaturu u okviru predmeta Međunarodno pravosuđe, na master i doktorskim studijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovo dodatno doprinosi naporima projekta „Jačanje efikasnih pravnih sredstava za sprečavanje kršenja ljudskih prava u Srbiji“ u jačanju kapaciteta pravnih stručnjaka u primeni odredaba EKLjP i standardima proisteklim iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, kroz razvoj materijala i alatki za obuku.

Publikacija je objavljena u okviru projekta „Jačanje efikasnih pravnih sredstava za sprečavanje kršenja ljudskih prava u Srbiji“, koji se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…