Objavljeni samo formalni podaci iz ugovora o koncesiji za beogradski aerodrom

Aerodrom ''Nikola Tesla'' Beograd

Beograd, 28. april 2018. – Ugovor Vlade Srbije i francuska kompanije "Vansi erports" o koncesiji za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" verovatni nikad neće biti objavljen, iako je to zakonska obaveza, osim ako zbog sudskog spora ne dospe na međunarodnu arbitražu, smatraju stručnjaci za strane investicije.

Savetnik za ulaganja Mahmut Bušatlija je rekao da je na portalu za javne nabavke Srbije objavljen dokument koji je samo dokaz o javnoj registraciji koja je i obavezna za ugovore koji se odnose na državni kapital, i da taj dokument sadrži samo formalne podatke o strankama i predmetu ugovora, ali ne i njihova prava i obaveze.

Premijerka Ana Brnabić je pre dva dana odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije rekla da su, u skladu sa zakonom, najvažniji elementi ugovora o koncesiji objavljeni na sajtu Ministarstva finansija u odgovarajućoj formi.

Bušatlija je rekao da je Aerodrom „Nikola Tesla“ akcionarsko društvo i da njegovo poslovanje mora biti javno.

"Država je dužna da objavi ugovor sa Vansijem kako bi svi građani koji su i akcionari beogradskog aerodroma, mogli da imaju uvid u poslovanje te kompanije", rekao je on.

Ocenio je da Aerodrom koji je prošle godine imao profit od 30 miliona evra, nije trebalo ni davati u koncesiju jer se to ne radi s profitabilnim kompanijama.

"Ne zna se šta će graditi Vansi za obećanih 730 miliona evra investicija, jer se za taj novac može izgraditi potpuno novi aerodrom kao što je sadašnji i aerodromska zgrada veća od sadašnje koja bi mogla da primi 20 miliona putnika, ali to je nepotrebno jer nisu iskorišćeni kapaciteti ni sadašnje", rekao je Bušatlija.

Dodao je da Aerodromu ne treba ni nova pista jer se ne koristi 80 odsto sadašnjeg kapaciteta pošto dnevno sleće svega 100 aviona, dok na svetskim aerodromima sleće jedan i po avion u minutu, što znači oko 40 na sat.

Bušatlija je rekao da će godišnja koncesiona naknada koju će plaćati „Vansi“ zavisiti od broja putnika na beogradskom aerodromu koji, po njegovoj proceni, ne može da dostigne očekivanih 12 miliona.

"Zemlja kao što je Srbija, sa 7,5 miliona stanovnika, prošle godine je imala oko 1,5 miliona turista koji su ostvarili svega tri miliona noćenja, što je u proseku dva noćenja po turisti, a osim toga i ne putuju svi avionom, računa se da samo njih 10 odsto koristu tu vrstu prevoza", rekao je Bušatlija i dodao da država pre svega treba da radi na tome da se poveća broj turista koji dolaze avionom i da se produži njihov boravak u Srbiji.

"Vansi" je, kako je istakao, uzeo koncesiju za beogradski aerodrom računajući na uspešeno poslovanje "Er Srbije", ali analitičari sumnjaju da može da opstane ta aviokompanija u vlasništvu Vlade Srbije i "Etihada" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Velika je nepoznanica kakve će država imati obaveze prema Vansiju ako se dogodi da Er Srbija bankrotira, poput Er Berlina gde je suvlasnik bio Etihad", kazao je Bušatlija.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević je rekao za Betu da je ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom "konačno registrovan mesec dana posle potpisivanja", ali su objavljeni samo formalni podaci, a ne i suština sadržana u 21 prilogu, koju, kako je ocenio, "verovatno nikad nećemo ni saznati".

"U podacima o registraciji ugovora navodi se da je pet aneksa tajna, a među njima i onaj koji se odnosi na ličnosti i poslovne tajne. Teško je razumeti o kojim ličnostima je reč", rekao je Kovačević.

Dodao je da su tajnom proglašeni najvažniji delovi ugovora osiguranje, finansijski model, raspodela zaposlenih, ugovori koji se prenose i neke tehničke usluge.

Neobično je i to, kako je rekao, što će onaj koji će sprovoditi koncesiju biti društvo sa ograničenom odgovornšću i malim kapitalom, a koncesiju je dobio francuski "Vansi", pa je pitanje ko stoji iza tog posla.

Najvažnije pitanje je, kako je rekao, kakve je garancije Srbije dala za realizaciju koncesije.

Dodao je da zaposleni na Aerodromu "Nikola Tesla" naročito treba da budu zabrinuti jer ne znaju kako će biti raspoređeni.

Ugovor o koncesiji popisan je 22. marta, pošto je "Vansi" pobedio na tenderu s ponudom od 501 miliona evra za koncesiju na 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra i plaćanje godišnje takse od 4,4 miliona do 15 miliona evra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…