1. Početna
  2. Društvo
  3. Zdravstvo
  4. Objavljena zvanična lista licenciranih lekara

Objavljena zvanična lista licenciranih lekara

U Medija centru Beograd održana konferencija za medije Udruženja građana Srbija u pokretu povodom objavljivanje zvanične liste licenciranih lekara.

Lista je od danas javno dostupna na sajtu Lekarske komore Srbije, čime je dosegnut novi nivo transparentnosti u zdravstvenom sistemu Republike Srbije.

Osim izvršne direktorke Srbije u pokretu Nataše Čorbić, na okruglom stolu su govorili i direktorka Lekarske komore Srbije spec. dr med. Vesna Jovanović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i rukovoditeljka komponente za odgovornu vlast USAID-ovog Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast Marijana Trifunović-Stefanović.

Ovaj značajan korak ka većoj transparentnosti i odgovornosti lekarske profesije rezultat je višegodišnjeg zalaganja Srbije u pokretu za uspostavljanje kvalitetnijeg i boljeg odnosa između lekara i pacijenata i odličan pirmer konstruktivne i uspešne saradnje udruženja građana i institucija”, rekla je Nataša Čorbić, izvršna direktorka UG Srbija u pokretu.

“Jedan od naših ciljeva je ostvaren, ali nastavljamo da radimo na unapređenju transparentnosti i borbi portiv korupcije tako što težimo pronalaženju načina da građani budu informisani o tome da li je i koji lekar izgubio licencu zbog toga što je pravosnažno osuđivan za primanje mita ili lekarsku grešku.”

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da ga je jako obradovala inicijativa Srbije u pokretu koju smatra sasvim legitimnom, ali je izrazio i zabrinutost zbog postojećih zakonskih prepreka koje ne dozvoljavaju objavljivanje podataka o krivičnim presudama bez saglasnosti osuđenog. “Drago mi je što smo svi našli zajednički interes u objavljivanju liste licenciranih lekara, ali moram da skrenem pažnju i na to da zajedno moramo da nastavimo borbu za veću transparentnost sa jedne, ali i za bolju zaštitu podataka o ličnosti sa druge strane”, rekao je Šabić.

U Srbiji do danas nije postojala objavljena lista lekara koji imaju licencu za rad, koji obavljaju u privatnoj ili državnoj zdravstvenoj ustanovi. Prema Zakonu o Komorama zdravstvenih radnika, institucija zadužena za izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licenci lekara jeste Lekarska Komora Srbije (LKS). LKS je takođe odgovorna za vođenje imenika koji sadrži spisak svih članova komore, imenika izdatih, obnovljenih i oduzetih licenci, kao i imenika disciplinskih mera izrečenih članovima komore.

S obzirom na to da se ovi imenici, prema zakonu, smatraju javnim knjigama UG Srbija u pokretu se zalagala za objavljivanje liste licenciranih lekara na internet prezentaciji LKS, kako bi građani mogli vrlo jednostavno da se informišu o tome da li lekari koji ih leče ispunjavaju uslove za rad u državnoj ili privatnoj lekarskoj praksi. Posedovanje licence za rad znači da je lekar sa jedne strane stručno kvalifikovan da nas leči, a sa druge strane da je dostojan obavljanja lekarske profesije, jer nedostojnost posledično dovodi do gubljenja licence.

Nadamo se da će ovaj korak dovesti do toga da se Srbija konačno popne na rang-listi vezanoj za Evropski zdravstveni potrošački indeks, na kom je do sada bila na nezavidnom 33. mestu”, rekla je direktorka Lekarske komore Srbije spec.dr med. Vesna Jovanović. “Objavljivanjem ove liste, kao i uspostavljanjem bolje saradnje sa Udruženjem pacijenata Srbije smatram da svakako možemo da očekujemo da će zdravstveni sistem Srbije biti bolje kotiran na ovoj listi.

Ova uspešna saradnja UG Srbije u pokretu sa Lekarskom komorom Srbije i Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti savršen je primer ne samo dobre saradnje, već i uspešnog procesa javnog zagovaranja koji je iniciran od strane civilnog društva”, rekla je Marijana Trifunović-Stefanović, rukovoditeljka komponente za odgovornu vlast USAID-ovog Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast. “Sa zadovoljstvom smo podržali projekat “Pravo da znam” koji za cilj ima da građanima obezbedi da znaju svoja prava koja imaju kao pacijenti, ali i da pokrene proces javnog zagovaranja u cilju poboljšanja odnosa lekar-pacijent koji je svima nama u interesu”, dodala je Trifunović-Stefanović.

Projekat “Pravo da znam” od aprila 2015. sprovodi UG Srbija u pokretu u partnerstvu sa UG Pravni skener, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…