Objavljen sedmi alternativni izveštaj o pravima deteta u procesu pridruživanja Srbije EU

dete

Užice, 28. avgust 2022. – Užički centar za prava deteta (UCPD) objavio je sedmi alternativni izveštaj o pravima deteta u procesu pridruživanja Srbije EU.

Kako navode iz ove organizacije, predmet izveštaja je izrada nezavisne procene implementacije Akcionog plana za poglavlje 23 (AP 23), u delovima koji se odnose na prava deteta, zaključno sa krajem juna 2022. godine.

UCPD je uspostavio stalni mehanizam praćenja implementacije AP 23 u delu koji se odnosi na prava deteta. Do sada je izrađeno i publikovano šest alternativnih izveštaja u periodu od 2017 – 2021. godine.

Zaključci i nalazi ovih izveštaja dostavljeni su Evropskoj uniji u procesu prikupljanja pisanih doprinosa civilnog društva Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, ali su predstavljeni i javnosti, zainteresovanim grupama i organizacijama civilnog društva.

Izveštaj je rađen na bazi analize dostupnih dokumenata. Ovaj pristup i metodologija izabrani su iz dva razloga.

Naime, UCPD je želeo da utvrdi transparentnost i komunikativnost pregovaračkog procesa sa zainteresovanom javnošću. Pored toga, pregovarački proces je nedovršen, i u ovoj fazi, procenjuje se, efekti preduzetih aktivnosti u praksi još uvek nisu vidljivi, navode iz ove organizacije.

Izveštaj je pripremila grupa autora sa dugogodišnjim iskustvom u monitoringu prava deteta, a koji su tokom izrade bili uključeni i u proces lobiranja za uključivanje pitanja iz domena prava deteta u Akcioni plan za pregovaračko poglavlje 23, što se tokom njegove izrade pokazalo kao prednost.

———-

Ovaj izveštaj nastao je u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“, koji realizuje Užički centar za prava deteta, a čiji rad podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…