Objavljen prvi broj magazina „Pametni regioni“

Evropske integracije
Foto: europa.eu

Beograd – Objavljen je prvi broj magazina „Pametni regioni„.

Magazin je rezultat zajedničkog rada Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) i Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS).

Premijerno izdanje magazina posvećeno je Klasteru 5: Resursi, kohezija i poljoprivreda.

Kako navode autori i izdavači, cilj magazina „Pametni regioni je da doprinese stvaranju uslova za ravnomerni razvoj regiona u Srbiji, baziran na znanju.

Dodaju i da je magazin namenjen informisanju donosilaca odluka, stručne javnosti i građana o procesu pregovora sa Evropskom unijom kada je reč o regionalnom i ruralnom razvoju, regionalnoj politici EU, regionalnoj politici Srbije, kao o troškovima i dobitima od ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Naglašavaju i da je svrha magazina je da podigne svest o potrebi podrške za pripremu strategija pametne specijalizacije u svim regionima Republike Srbije, baziranoj na najboljim praksama Evropske unije, kao i na osnovama Strategije pametne specijalizacije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2027. godine.

Nacionalni konvent, kao i EPuS izdavanjem ovog magazina zagovaraju proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji koji se zasniva na bliskoj saradnji državnih institucija, privrede, akademskih krugova i civilnog društva (četvorostruki heliks) u procesu kreiranja politika na regionalnom i lokalnom nivou.

Na primeru samog magazina pokazalo se koliko je ovakav koncept saradnje dragocen i delotvoran u podsticanju važnih društvenih procesa.

Magazin „Pametni regioni“ je dostupan na srpskom i engleskom jeziku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…