Objavljen „Priručnik za samoodbranu od zaverologije“

učionica
Foto: pixabay.com

Beograd – Helsinški odbor za ljudska prava je objavio „Priručnik za samoodbranu od zaverologije“ koji je namenjen učenicima i nastavnom osoblju srednjih škola.

Autor ove publikacije je Ivan Kovač, profesor gimnazije u Bečeju.

Kako navodi autor priručnik nudi tehnike za raskrinkavanje zaverologije, pseudonauke, šarlatanstva, zabluda o paranormalnom i drugim besnislicama, posebno teorija zavere.

Profesor Kovač je osmislio vežbe koje imaju za cilj oštrenje kritičkog mišljenja kod učenika, pre svega usvajanjem logičkog alata, a ne toliko činjenica.

Osim činjenice da sklonost “zaverološkom” mišljenju ne karakteriše samo nerazumne i neobrazovane pojedince, već je zapravo “odveć ljudska”, više je razloga za razvijanje imuniteta na zaverologiju.

Pre svega, efektno se uči šta je ispravna metodologija, šta je kritičko mišljenje kao primena naučnog metoda u svakodnevnom životu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…