Objavljen Izveštaj o uticaju demografskih promena u Evropi

građani

Brisel, 17. jun 2020. – Evropska komisija je objavila prvi izveštaj o uticaju demografskih promena.

U izveštaju su predstavljeni uzroci dugoročnih promena i njihove posledice širom Evrope, a ističe se i povezanost demografskih struktura sa štetnim učinkom i potencijalom za oporavak od krize.

Dubravka Šuica izjavila je da je „kriza je razotkrila brojne slabe tačke, od kojih su neke povezane i s korenitim demografskim promenama koje već utiču na naša društva i zajednice širom Evrope“, izjavila je Dubravka Šuica (potpredsednica Evropske komisije zadužena za demokratiju i demografiju).

Dodaje i da taj dvostruki izazov mora doprineti planiranju zdravstvene zaštite, budžeta i javnog života u narednim decenijama. „Mora nam pomoći u rešavanju pitanja kao što su pristup uslugama, briga u zajednici, pa čak i usamljenost. Na kraju krajeva, radi se o suživotu. Rešavanje pitanja demografskih promena ključno je za izgradnju pravednijeg i otpornijeg društva“, navodi Šuica.

U izveštaju se opisuju dugoročni demografski trendovi u evropskim regionima, od dužeg očekivanog životnog veka do niže stope nataliteta, starenja društva, manjih domaćinstava i sve veće urbanizacije. U dokumentu se ukazuje i na sve manji udeo Evropljana u svetskom stanovništvu, za koji se očekuje da će do 2070. iznositi manje od 4 %.

Ističu se i znatne razlike u demografskim promenama među regionima kao i potreba za rešavanjem pitanja uticaja tih promena na rast i održivost, zapošljavanje, zdravstvo i dugotrajnu brigu u različitim delovima Evrope.

Izveštaj označava početak rada ove Komisije u tom području i poslužiće da se pronađe adekvatni oblik pomoći najpogođenijim ljudima, regionima i zajednicama. Biće i ishodište za buduću Zelenu knjigu o starenju i dugoročnoj viziji za ruralna područja. Izveštaj je dopunjen informativnim člancima za pojedine zemlje i detaljnim statističkim podacima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…