Objavljen izveštaj o građanskom prostoru u Evropskoj uniji i Republici Srbiji

građani

Beograd, 28. jun 2019. – Građanski prostor je osnovna karakteristika evropskog društva sa dugom i bogatom istorijom preduzimanja komunalnih i kolektivnih akcija, koje su od značaja za postojeći demokratski profil Evrope.

Izveštaj je dostupan na sajtu Resurs centra Građanskih inicijativa.

Prema definiciji CIVICUS-a i Monitoringa građanskog prostora, termin se odnosi na političko, zakonodavno, socijalno i ekonomsko okruženje, koje omogućava građanima da se okupe, ostvaruju svoja građanska prava i slobode, da dele interesovanja i probleme, učestvuju u pluralističkim javnim debatama i da deluju pojedinačno i u grupama kako bi uticali na i oblikovali kreiranje politike.

Otvoren, pluralni i dinamičan građanski prostor je centralna karakteristika demokratskih društava, jer omogućava građanima da budu aktivni deo političke sfere izvan izbora. Takođe podstiče vlade da budu transparentne i odgovorne.

Sloboda izražavanja, mediji i medijski pluralizam, okupljanje i udruživanje – ključni stubovi građanskog prostora – nalaze se u središtu evropskih građanskih prava i ugrađeni su u Povelju Evropske unije o ljudskim pravima, Povelju Evropske unije o osnovnim pravima i ugovore Evropske unije.

Izveštaj je predstavljen na sedmom sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između Srbije i EU – EU-Serbia Civil Society Joint Consultative Committee – JCC .

Izveštaj su sastavile Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa i Marina Škrabalo, član EESS iz Solidarne (Hrvatska), a uređen je od strane Sonje Stojanović Gajić, članice ZKO.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…